fbpx
Annonse:
Arkivfoto
Arkivfoto

Nå må vi si ja til sommeråpne butikker i juli i Arendal

Igjen har Arendal By søkt om å få muligheten til å holde sommeråpent i 2020. Denne gangen er det viktigere enn noen gang tidligere at vi gir dem denne muligheten.

Den 3.mars søkte Arendal by på nytt om at Arendal kommune søker fylkesmannen i Agder om at Arendal historiske bysentrum får sesongbasert turiststedstatus. Arendal By ønsker sommeråpent 4-5 søndager hvert år og med åpningstider fra 1400-1800, totalt for 2020 er ikke dette mer enn 16 timer.

Ønsket om sommeråpent har blitt behandlet flere ganger de senere årene og blitt avslått av posisjonen i bystyret hver gang.  Det er sterkt beklagelig. Vi mener det faktisk ikke lenger finnes noen rasjonelle argumenter for å si nei denne søknaden. Handelsnæringen i sentrum må få vår fulle støtte.

Nå setter Corona pandemien sentrum i en ytterligere alvorlig situasjon, med stengte restauranter, redusert handel og et folkeliv satt på pause. Nå må vi alle håpe at denne situasjonen blir så kortvarig som overhodet mulig.

Argumentene for å si ja til en slik søknad er svært gode:

  • Betingelsene for de næringsdrivende er krevende og har forandret seg bare fra 2019. En av årsakene er knyttet til økende netthandel. De næringsdrivende trenger all omsetning de kan få. Her er det snakk om redde og ivareta arbeidsplasser.
  • Vi har handelslekkasjer til våre nabobyer som Tvedestrand, Grimstad og Lillesand som har søndagsåpne butikker (og i større omfang enn det søkes om i Arendal).
  • Det er ønskelig å få et positivt tilbud, samt meromsetning fra først og fremst alle turistene som kommer til Arendal hver sommer.
  • De ansatte er meget positive til søndagsåpne butikker. Arendal by har gjennomført en
    spørreundersøkelse blant de ansatte i butikkene i Arendal. Tallene viser at hele 82 % av de ansatte i butikkene på gateplan i sentrum ønsker å jobbe de 16 timene som det søkes om, fordelt på faste ansatte og sommerhjelper.
  • Sommeråpne butikker gir flere studenter og unge en flott sommerjobb.
  • Dette vil være positive bidrag til en slunken kommunekasse.
  • 81,8 % av innbyggerne i Arendal er positive til sommeråpne butikker (Max marketing gruppen har intervjuet 590 innbyggere på telefon).

Etter våre opptellinger er det nå 20 nei og 19 ja til sommeråpent. AP, SV, KrF, MDG, Rødt og deler av SP sier nei. Vårt håp er at en representant fra enten SP, MDG eller Rødt endrer standpunkt. Høyre har kjempet for den saken i flere år og det er solid oppslutning i de øvrige partiene eller uavhengige som er i opposisjon. Vi ønsker alle å støtte søknaden om sommeråpne butikker i Arendal i juli fra sommeren 2020.
Årsaken er enkel, vi må støtte opp om næringslivet i vår kommune.
Nå er det på tide å lese en meget viktig og god søknad og ikke minst å legge alle dogmer og prinsipper til side! Det kan dere gjøre i neste bystyremøte. Det er nye momenter i saken!
Til LO: vi trodde at en av deres oppgaver er å ta vare på arbeidsplassene, men dere har kanskje ikke så mange medlemmer blant de ansatte i butikkene?

Geir Fredrik Sissener, gruppeleder og opposisjonsleder (Arendal Høyre)
Kristoffer Lyngvi-Østerhus, bystyrerep. (Arendal Høyre)