fbpx
skip to Main Content

LEDER: Inkluderende idrett

Forrige uke fikk barn og ungdom som av ulike årsaker ikke kan drive idrett på samme lest som andre barn prøve seg i forskjellige sportslige aktiviteter i Sør Amfi på Myra. I tillegg til aktiviteter me rullestol sto badminton, basketball, bordtennis, boccia, innebandy, teppecurling, fotball, frisbeegolf, kampsport, turn og tennis på agendaen. Arrangementet ble avholdt i Arendal for andre gang, og det er flott at både idrettslag, idrettsforbundet og elever engasjerer seg for å involvere enda flere i norsk idrett.

Idrett og frivillighet henger tett ihop, og frivillighet vever det norske samfunnet sammen. Over seks av ti personer over 16 år bidrar med frivillig arbeid og hver eneste nordmann er i gjennomsnitt medlem av minst to organisasjoner. Ifølge tall fra Frivillighet Norge er ti millioner medlemskap registrert i frivillige lag og foreninger i Norge. Samtidig vet vi at innsatsen som legges ned i frivillig arbeid i Norge i løpet av ett år tilsvarer hele 142.500 årsverk.

Dersom barn og unge som vokser opp i Norge stenges ute fra de lokale håndballagene, fotballagene eller andre fritidsaktiviteter vil vi få et enormt skille mellom funksjonsfriske barn og barn med nedsatt funksjonsevne.

Arrangementet som forrige uke ble avholdt i Sør amfi viser hvordan man kan involvere alle i frivilligheten og idretten. Innenfor noen idrettslag er det nødvendig å etablere egne lag eller idrettsformer for dem med nedsatt funksjonsevne. For eksempel egne lag innen fotball, innebandy med elektriske rullestoler eller rullestolbasket. I andre idretter, for eksempel turn og bordtennis kan alle møtes på samme arena.

«Grenseløs idrett» viser at nedsatt funksjonsevne ikke trenger å hindre at barn og unge kan holde seg aktive og sosiale, og demonstrerer også hvordan idrettslag i Aust-Agder er dyktige på å involvere alle uansett behov og evne.

Back To Top