fbpx
skip to Main Content

KULTUR: Korpshjertet mitt blør

Jeg vil gjerne starte dette innlegget med å gratulere Grimstad med by-jubileum, og ønsker virkelig at byen får den feiringen de selv mener at de fortjener. Selv om de må ty til «lånte fjær» for å få det til.

Når jeg ser at de må dra over kjølen til Danmark for å hente musikkorps fordi de ikke har nok korpsmusikere selv, – da blør korpshjertet mitt! – Det er nesten så jeg kjenner et lite snev av krampe langt inni hjerterøttene mine.

Selvsagt burde Grimstad hatt nok korpsmusikanter til å spille selv! Og jeg vil jo håpe og tro at stoltheten til Grimstads befolkning hadde vært mye større på jubileumsdagen dersom de hadde sett lokale musikere i korpsene.

Jeg synes det er forferdelig synd at rekrutteringen inn i korpsbevegelsen har gått ned. Korpsmusikk er mer enn læring av noter og evnen til å spille på et instrument. Korpsmusikk er en livs-lag hobby som utvikler hjernen og som holder hjernecellene i sving. Korpsmusikk gir deg noen av dine beste venner i livet, og korpsmusikk er god behandling om man i løpet av livet ikke har det så greit. Korpsmusikk lærer deg samspill med andre, og korpsmusikk lærer deg å stå frem som solist. Sist og ikke minst lærer man gjennom et langt korpsliv at gruppen aldri blir sterkere enn kjettingens svakeste ledd.

Jeg synes det er kjempesynd at korpsbevegelsen har fått en ufortjent dårlig rykte fordi det hevdes å kreve så mye dugnad av foreldrene. Kan noen foreldre gi meg eksempler på aktiviteter som barna er med i, uten at de har måttet steke vafler, eller jobbe med lopper så fort det siste snøfallet har smeltet om våren? Det er vel like dyrt å kjøre barna på fotballkamper over hele fylket, som å la ungene lære seg å spille på et instrument?

Jeg er klar over at mange driver med musikk, og takk for det. Dessverre er verden slik at ikke alle kan vinne Norske talenter eller Idol.  Spiller du i korps vinner du litt hver gang korpset ditt spiller bra på en konsert. Det er gøy det!

Så kjære kulturmyndigheter, foreldre, og ikke minst unger: Finn ditt instrument, forelsk deg i tanken på å klare noe sammen med andre, og begynn å spill!

 

Torunn N. Tinghaug
Evig korpsentusiast

Back To Top