Annonse:

Krigen mot narkotika er tapt, og det hjelper ikke å kaste mer penger på problemet

Tiden er moden for legalisering av Cannabis. I Agderpostens papirutgave 21.01.2019 skriver de om en mann (37) som er dømt til fengsel for oppbevaring av Cannabis ment til medisinsk bruk. Liberalistene er det eneste partiet i Norge med programfestet legalisering av Cannabis. Vi mener at hva du velger å putte i din kropp er ditt valg, og så lenge man ikke skader andre skal man heller ikke straffes.

Når man har alvorlige sykdommer som kreft, MS, Epilepsi og autoimmune sykdommer så er det ikke alltid slik at konvensjonell medisin fungerer for akkurat deg, hvorfor skal det da være slik at staten skal få bestemme hvilken medisin du skal få? Det er såpass mangebivirkninger med cellegift og diverse andre legemidler, at det er umoralsk å forby mer skånsomme alternativer kun fordi de er definert som “narkotiske stoffer”.

Forbudet tvinger både medisinske- og rekreasjonelle brukere til å oppsøke kriminelle miljøer for å få tak i rusmidler, miljøer som ofte driver med grov kriminalitet som vold, utpressing, ran og menneskehandel. Dette er i seg selv svært risikofylt, og fører samtidig til at de som kun er ute etter små mengder til eget bruk blir dratt inn i en verden der tunge og urene stoffer florerer som smågodt på svenskehandel. Produsentene på det svarte markedet har ikke noen incentiver til å garantere for kvaliteten av produktene de selger, og dette bidrar til at lettere stoffer som cannabis blir mer helseskadelig enn det ville vært gjennom lovlig produksjon og salg fra profesjonelle aktører. Gjennom en legalisering vil aktørene kunne begrense og kontrollere produktets innhold av de aktive virkestoffene THC og CBD, og med en varemerking vil kunden kunne velge et THC/CBD-forhold som en er komfortabel med. Det vil også være mulig å fullstendig fjerne THC fra produktet for de som kun ønsker en medisinsk eller avslappende effekt uten noen form for rus.

Liberalistene vil benåde de som i dag soner fengselsdommer og som har fått et kriminelt rulleblad for bruk av narkotika. Dette vil gi Politiet betydelig mer ressurser til å etterforske såkalt ekte kriminalitet, som vold, overgrep og vinningskriminalitet. Vi vet at politiet i dag henlegger 3 av 4 anmeldte voldtektssaker og 8 av 10 anmeldte vinningsforbrytelser.

Det er på høy tid at vi får en rusreform i Norge, og det er på høy tid at Norge åpner opp for større personlig frihet. Krigen mot narkotika er for lengst tapt, og det hjelper ikke å kaste mer penger på problemet. Vi må slutte å straffe fredelige mennesker for deres egne valg, og vi må rett og slett tolerere at det alltid vil være folk som ønsker å bruke rusmidler, enten det er sprit, cannabis, psilocybin (fleinsopp) eller sigaretter.

Jeg håper vi en dag kan slutte å stigmatisere dem som foretrekker andre rusmidler enn alkohol og legge fra oss denne vrangforestillingen om at mer penger og ressurser fra politiet vil fikse problemet. Så lenge det finnes et marked vil det alltid finnes en selger, og en god start ville derfor vært å tillate bruken av lettere stoffer for medisinsk og rekreasjonell bruk.

Daniel Fosseli – Sekretær og Listekandidat Liberalistene Arendal