fbpx
Annonse:
Asle Eivind Bjorvatn, Leder Kirkes SOS Agder. Foto: Privat
Asle Eivind Bjorvatn, leder Kirkes SOS Agder. Foto: privat

«Hvordan har du det, egentlig?»

Spørsmålet hang litt i lufta. Så sukket han i røret, tok sats og begynte å fortelle. Og fortellingen hans kunne like gjerne vært min egen. Men akkurat nå var det han som pratet og jeg som lyttet. Og i etterdønningen av valgkampen og i forbindelse med Verdensdagen for selvmordsforebygging, som årlig arrangeres 10.september, tenkte jeg: Hvorfor snakker vi så lite om det som virkelig betyr noe, om de viktige ting, om hvordan jeg egentlig har det? Mulig at det skyldes at jeg er leder for Kirkens SOS Agder, og jeg er sikkert mer enn gjennomsnittlig opptatt av dette, men likevel: Dette angår jo alle! Før eller senere i livet møter vi på utfordringer i livet, og da gjelder det vel å være best mulig rustet?

Mange tar kontakt
«Noen ganger trenger du bare at noen gir uttrykk for at de bryr seg om deg uten at de krever at du har så mange svar og forklaringer på hva som feiler deg. Jeg har ingen som er glad i meg, så da blir dere eneste stedet jeg opplever å bli møtt med omsorg. Hver gang tror jeg at jeg skal gi opp. Hver gang gjør dere så jeg holder ut litt til…»

Denne tilbakemelding fikk vi lov av en innringer å dele etter at han ringte til Kirkens SOS. Vi mottar daglig 500 henvendelser fra mennesker som trenger noen å prate med. Flere føler seg like alene som denne innringeren, mens andre har kanskje bare behov for å slå av en prat. Terskelen hos oss er lav. De vi snakker med er mennesker, som deg og meg, som akkurat nå ikke har noen å snakke med.

Tabubelagte tema
Kirkens SOS består av frivillige som er kurset i å være et medmenneske. Hver måned setter de av tid til vakter, og de tåler å høre alt du forteller. Kirkens SOS er her for de av oss som sliter akkurat nå. Her kan alle være anonyme. Du trenger ikke fortelle hvem du er eller hvor du bor. Og til oss kan du fortelle om kampene du må kjempe hver dag; Om tabubelagte temaer som ensomhet, relasjonsproblemer, psykisk sykdom og selvmordstanker. Vi vet at det hjelper å dele sine tanker, og vi klare for å ta praten. Vi er her. Alltid. Ta kontakt med oss om du vil bli frivillig, eller om du trenger en prat.

Våg å snakke om det
Vi i Kirkens SOS jobber kontinuerlig med å skape åpenhet rundt psykisk helse, ensomhet og selvmordsforebygging. Men vi vet at det er en lang vei å gå før psykisk helse er like lett å snakke om som bompenger og økonomi. Til valget 2021 ønsker vi at også politikere kan ha søkelys på dette. Vi ønsker at alle partiene våger å snakke om psykisk helse og forebygging av ensomhet og selvmord, selv om vi må passe oss for kjappe og enkle løsninger. Vi har selvfølgelig ikke svarene, men vi våger å stille spørsmålene. Norge er kanskje et av verdens beste land å vokse opp i, men vi har fremdeles mye å vinne dersom vi løfter fram de vanskelige temaene, og dersom vi våger å snakke sant om alle sider av livet.