fbpx
skip to Main Content
Grete A. Husebø Ansvarlig redaktør

Det store skolevalget

Ei splitter ny bukse som revnes på de gamle trestolene som har sett sine bedre dager. Et skolekjøkken hvor det tar 30 minutter å varme ovnen opp til 225 grader. Eller et inneklima som gjør elever og lærere syke og utslitte. Det er ikke første gang vi i dagens utgave av Arendals Tidende hører om slitne skoler i lokalpressen.

Likevel er vi i Arendal i en unik situasjon, når vi har en splitter ny skole på Saltrød til den nette sum av 250 millioner kroner, samtidig som andre skoler melder om forfall. En skole med plass til 800 elever, og med rundt 200 ledige plasser er tatt i bruk på Stuenes. Samtidig har vi et steinkast lenger øst en relativt ny skole som under valgkampen kan bli lagt på huggestabben, både Venstre og Høyre har vedtatt at de vil legge ned Eydehavn skole. Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet er i godt selskap av andre politikere når de sier at de ikke vil legge ned Eydehavn skole. På ei øy like bortenfor ligger to slitne skoler, en skal bygges ny og en er knapt nevnt i skoledebattene etter at den ble fredet. Mens vedtaket om en ny skole på Roligheden er i ferd med å ta form, forfaller imidlertid Sandes skole stadig mer. Nå spøker det også for barnehagetilbudet øst på øya.

Barn tilbringer de fleste av sine våkne timer på skolen, og det er der de skal lære om alt fra matte og norsk til kroppsøving og sosiale ferdigheter. Og nettopp derfor er argumentet om et «sunt læringsmiljø» gjentatt til det kjedsommelige i skoledebatten. Hva et sunt lærings miljø er har vært debattert opp, ned og i mente i arendalspolitikken de siste årene. Definisjonspunktet som skaper uenighet er om dette sunne miljøet er noe man oppnår gjennom store skoler med store fagmiljø, eller med små skoler med nærhet mellom hjem, skole og lærere. Et punkt som ikke er under debatt er imidlertid hvorvidt det er viktig for elevene at skolens bygningsmasse er i god behold. At plater ikke står i fare for å falle ned fra taket, og at ventilasjonen i rommene er god.

Fokuset på bygningsmassen i kommunens skoler må ikke få lov å havne i skyggen av nedleggingsdebattene, til tross for at valget til høsten er varslet å skulle bli et skolevalg.

Back To Top