Annonse:
STOLT: Selv Om Ikke Kjell-Olav Masdalen Er Så Glad I Så Mye Oppstyr, Må Han Innrømme At Det Var Litt Godt å Få Så Mye Skryt Også. Torsdag Mottok Han Kongens Fortjenestemedalje. Foto: Helene Walle
STOLT: Selv om ikke Kjell-Olav Masdalen er så glad i så mye oppstyr, må han innrømme at det var litt godt å få så mye skryt også. Torsdag mottok han Kongens Fortjenestemedalje. Foto: Helene Walle

Kjell-Olav fikk Kongens Fortjenstmedalje

Tidligere Kuben-direktør Kjell-Olav Masdalen mottok den hederlige medaljen torsdag i forrige uke. 

Det var omtrent femti personer som møtte opp i Kubens kafeteria for å få med seg overrekkelsen av Kongens Fortjenstmedalje til mannen med mange navn, Kjell-Olav Masdalen. Han er kjent for å være historiker, arkivar, forfatter, direktør og seniorforsker, og en mann som har vært over gjennomsnittet engasjert i å bevare fylkets historie.

STILLE: Det var ingen av de femti personene som ga en eneste lyd fra seg da Edvard Mikael Endresen spilte vakker vals. Foto: Helene Walle

Markering
Det var en stor markering for Kjell-Olav torsdag. Direktør Jan Ledang innledet med noen fine ord om Kjell-Olav, før Edvard Mikael Endresen, 13 år, spilte nydelig vals for forsamlingen. Gjestene sa ikke et eneste ord under pianospillingen til Edvard, og han fikk stor applaus som takk for fremførelsen.
Reidar Saga, ordfører i Åmli kommune hadde æren av å overrekke Kongens Fortjenstmedalje til Kjell-Olav. Før han gjorde det, benyttet han anledningen til å fortelle noen gode ord om historikeren, og litt om begrunnelsen for at nettopp han fortjener en slik ære.
– Han har lagt ned en betydelig innsats de siste tretti årene, og han har lært opp flere generasjoner med arkivarer, sa Åmli-ordføreren.
Han beskrev Kjell-Olav som en alt-mulig-mann som har jobbet med både det ene og det andre, men også som en som får til alt han vil. Han berømmer Kjell-Olavs innsats og arbeidet med Kuben som stod ferdig i 2004.
– Kuben hadde aldri blitt realisert uten Fylkeskommunen og Kjell-Olav, sa han.

Inspirator

BEUNDRINGSVERDIG: Åmli-ordfører Reidar Saga syns historiker Kjell-Olav Masdalen mer enn nok fortjener Kongens Fortjenstmedalje. Foto: Helene Walle

Reidar fortalte litt om reisen Kjell-Olav har hatt, om alle de forskjellige yrkene og arbeidsoppgavene han har hatt og om alle stedene han har besøkt. Han fortalte hvor opptatt Kjell-Olav var av en profesjonalisering av arkivsystemet, både kommunalt og nasjonalt, og om hans store forfatterskap.
– Hans energiske utrettelige innsats har bidratt til at fylkets historie har blitt ivaretatt gjennom generasjoner. Han har vært og er en inspirator for mange, sa ordføreren.
En rørt Kjell-Olav takket for ordene, og ytret sin takknemmelighet til alle som har vært med å jobbe for at Kuben skulle bli en realitet. Entusiasmen og engasjementet hans kolleger har vist han opp gjennom årene har gjort at han har blitt mer og mer imponert over sine medarbeidere.
– Jeg må jo bare tro at denne medaljen er fortjent, og jeg føler meg veldig ydmyk, sa han.

Vil fortsette
Kjell-Olav er utdannet historiker og har siden 1980-tallet jobbet mot en

RØRT: Kjell-Olav Masdalen måtte ty til tårene etter alle de gode ordene under torsdagens markering. Han mottok Kongens Fortjenstmedalje for hans arbeid med å arkivering og historie. Foto: Helene Walle

profesjonalisering og utvikling av arkivfaget, både på nasjonalt og regionalt nivå.  Han har mange år bak seg med arbeid innenfor arkiv- og museumsverdenen, og har gitt ut flere bøker om historie og arv. Etter at han sa fra seg stillingen som direktør på Kuben og startet som seniorforsker, var det nå på tide å gå av med pensjon. Kjell- Olav kommer ikke til å ligge og dra seg i godstolen av den grunn.
– Jeg tror ikke jeg kommer til å merke så mye til pensjonisttiden, jeg har nok av aktiviteter å holde på med. Jeg skal fortsette å skrive bøker og historietekster, og jeg kommer til å fortsette med det så lenge hodet virker sånn noenlunde bra, sa han.
Kjell-Olav har på mange måter gledet seg til pensjonisttiden. Ikke fordi han er lei av jobben, snarere tvert i mot. Ikke én dag har Kjell-Olav følt for å holde seg hjemme fra jobb. Selv om ikke alle dager er like lystbetonte, var det alltid greit å reise på jobb. Nå gleder han seg til virkelig å få tid til å dykke ned i fortidens historie.
– Det er viktig å vite når man skal slutte og når man bør gå videre på noe annet, sa han.

SLOTTSBESØK: Kjell- Olav Masdalen (i midten) mottok Kongens Fortjensttemedalje torsdag for sitt arbeid som arkivar og historiker. Nå kan han vente seg invitasjon til slottsbesøk. Her sammen med direktør på Kuben Jan Ledang til venstre og Åmli-ordfører Reidar Saga til høyre. Foto: Helene Walle

 

Velfortjent
Direktør Jan fortalte at prisen var mer enn velfortjent.
– Kjell- Olav har hatt mange roller, men også mange talenter. Ved flere anledninger har det forundret meg hvor mye han faktisk har kunnskap om, sa han.
Jan beskrev Kjell-Olav som en rettferdighetens mann, med et enormt hjerte. Kjell-Olav var den personen Jan alltid kunne ha tillitt til. Sa han at han  skulle gjøre noe, ble det alltid fulgt opp.
Kjell-Olav vil bli invitert til besøk på slottet ved en senere anledning, opplyste direktøren.
Som en avslutning på markeringen spilte pianist Edvard et nytt stykke, denne gangen et utvalg fra Children’s Corner.
– Her er et godt eksempel på hvor mye Kulturskolen i Arendal betyr for oss. Lykke til med karrieren din, du kommer til å bli knallgod. Merk dere navnet, sa direktøren til publikum.