fbpx
skip to Main Content

Tar omskoleringen for lang tid?

-Snart må du ha en doktorgrad for å få slikke frimerker, pleide pappa alltid å si. Kanskje ligger det noe i det nye ordtaket likevel?

Da jeg begynte på universitetet for snart 15 år siden, var målet å ta en ­bachelorgrad i design. Videre håpet jeg å jobbe som designer resten av livet og så ­pensjonere meg.

Lånet fra lånekassen skulle være en investering het det, og med en ­privatskole som eneste alternativ, ble det jo nærmere en halv million før man var ferdig utdannet.

Fort utdatert
Det er vanlig å nedbetale gjelden over 20 år, men med de stadig økende endringene i form av nye arbeidsoppgaver, tok det ikke mange årene før tittelen grafisk designer, ble erstattet med mediegrafiker, så multimedia designer, Interaksjonsdesigner, UX-Designer, Full-stack designer osv.

De første årene kunne man komme langt bare ved å lære seg å programmere, men personlig holdt jeg alltid på å spy av tanken. Dette gjorde at jeg heller valgte å søke lykken som grafiker med det jeg alltid hadde vært god på, nemlig trykk, design, salg og reklame. I dag er rene grafiske design stillinger nærmest arbeid for dinosaurer.

Tilfeldig?
Når det er sagt har jeg alltid parallelt følt på en sterk lobby og dobbeltmoral når det kommer til videreutdanning. Et litt rigget spill, hvor selve tittelen eller graden, settes som et absolutt.

Misforstå meg rett, men når det kommer til vurderinger og evt. ekskludering av kandidater når man skal ansette noen, må man selvfølgelig ha ­retningslinjer å forholde seg til. Spesielt i situasjoner hvor det kan oppstå fare og konsekvenser ved mangel på kompetanse. Det jeg heller ønsker å stille spørsmål ved, er tiden det tar å omskolere seg, og den nærmest påbudte lånekasse gjelden mange yrker krever at du gjennomfører, før du kan søke jobb.

Husk på at den forrige utdannelsen mange tok, har 20 års nedbetaling, mens omskoleringer kan oppstå både to og tre ganger innen den tid… Blir vi egentlig noen gang ferdig med å betale avdrag?

Så skulle du sitte med en god forklaring på hvordan vi sammen kan korte ned på omskolering og den eventuelle ­studiegjelden mange av oss sitter på, ønsker jeg gjerne å høre fra deg!

Back To Top