fbpx
skip to Main Content
FESTIVALLEDER: Tom Rudi Torjussen arrangerer Spornesfestivalen for fjerde gang.

Sommernavnet: Tom Rudi Torjussen

42-åringen er trommeslager, pappa til Tomas og gift med Mari, og han arrangerer musikkfestival hjemme i hagen på Spornes.

Den helga vi nå går inn i fylles hagen til Tom og Mari med musikk, mennesker, kortreist mat og litervis med vin og lokalt brygget øl. Det er selvfølgelig Spornesfestivalen vi snakker om. Tom og Mari starta festivalen som et lite prosjekt, først med barnefestival. Fire år senere har de etablert seg som en tung festivalarrangører med store nasjonale stjerner på plakaten.

– Hvor stressa er du nå, rett før festivalstart?
– Jeg sover godt ennå, jeg er ikke så veldig stressa faktis. Vi har så mange flinke frivillige som jeg stoler på, som hjelper til.

– Hvordan føles det egentlig å arrangere festival hjemme i hagen?
– Vi synes det er kjempegøy, vi driver jo kafe her hele året, det merkes kanskje mer. Akkurat disse tre dagene i året med festival er bare knallgøy. Vi får den rett inn i stua, men der har jeg ikke tid til å sitte uansett.

– Spornesfestivalen har gått fra én til tre dager på de fire åra. Har dere planer om å utvide ytterligere?
– Nei. Vi har tenkt å holde det på tre dager, der er det vi kan klare. Det er bare Mari og jeg som organiserer festivalen i forkant, og vi kan ikke ta på oss for mye. Vi klarer kun å bake og forberede så mye som vi gjør nå. Vi vet av erfaring at vi er ganske kjørt etter tre dager.

– Hvor mye tid bruker du i forkant til planlegging? 
– Jeg jobber med festivalen året rundt. Allerede i september begynner jeg å booke 2020-programmet, som helst skal være klart i oktober. Det er alltid mye nye tekniske løsninger som skal forbedres for hvert år, og er mye logistikk. Siste måneden er det lange dager hver dag.

Får du tid til å nyte musikken i løpet av festivalen?
– Jeg håper jeg får tid til å nyte mest mulig, men det er ikke til å legge skjul på at vi står på hele tida. Vi må dessuten være forberedt hvis det skulle skje noe, med hensyn til brann eller kontroller. Hodet er hele tida på jobb.

– Du er profesjonell musiker, spiller du selv på festivalen?
– Ikke i år, og heller ikke i fjor, men året før der gjorde jeg det. Da hadde vi en kort gjenforening med Jim Stärk. Hvem vet, kanskje jeg spiller igjen til neste år? Det blir mye festivalspillingen utover sommeren. På Canal Street er jeg en del av husbandet, i tillegg skal jeg spille på BarneStreet. Det blir også noe spilling på festivaler i Finland og i Nord Norge senere i sommer.

– Er festivalen bærekraftig nok til at dere tjener penger?
– Det håper jeg, men det gjenstår å se når festivalen er over. Festivalen blir betalt av Studio Spornes som legger ut alt for oss, men får vi et bra salg tror jeg vi kommer i pluss. Både i fjor og i år har vi hatt ganske mye investeringer, men vi har vært ganske smarte, vi leier inn, så det blir en kortsiktig investering, men det merkes på bunnlinja.

– Hvor mange frivillige engasjerer dere?
– Vi har nesten hundre frivillige som hjelper med alt fra opprigg og nedrigg, servering i de forskjellige barene, i produksjonskjøkkenet, som vakter og artistkontakter pluss mange andre oppgaver.

– Hvem er din favorittartist i år?
– Jeg er veldig glad i Moddi. Han har jeg jobba lenge for å få tilbake til Tromøy. Han spilte på gamle Hovefestivalen tidlig i hans karrierer. Jeg var på konserten og syntes det var veldig bra, han er en vanvittig liveartist, så det gleder jeg meg skikkelig til.

– Hvis du kunne velge fritt fra øverste hylle, hva er din drømmebooking?
– Jeg brenner for norske artister, og det hadde selvfølgelig vært superfett å hatt Madrugada  hos oss i denne settingen som vi har på Spornes. Ellers så har jeg en forkjærlighet for både afrikansk og brasiliansk musikk, og av internasjonale artister skulle jeg gjerne hatt Youssou N’Dour på scenen her. Jeg skulle også gjerne hatt sønnen til Bob Marley, Damian Marley, med sin fars korister. De spilte på Hovefestivalen for lenge siden, og det var helt fantastisk. Alle som hørte på strålte, selv de som sto bak baren og jobba under press.

– Når du ikke arrangerer festival, eller spiller konserter, hva kobler du av med?
– Da slapper jeg av med gode serier eller en god film. Jeg ser på at mulig fra HBO til Netflik-serier.

– Hva er din drømmeferie?
– Vi har aldri vært i Italia før, men det skal vi faktisk i august, det blir kanskje drømmeferien.

– Hva er det aller beste med Arendal om sommeren?
– Det er jo å sitte å se på livet i Pollen, og selvfølgelig ut å kjøre båt og oppleve skjærgården, det er så sinnsykt mye fine steder, enten det er den klassiske turen rundt elva eller andre steder. Så skjer det jo masse innen kulturlivet i Arendal. Det er her man vil være om sommeren.

– Tre gode tips til hva musikkglade folk bør får med seg i løpet av sommeren?
– Noen av de drøyeste festivalene i Norge er blant annet Vinjerock i Jotunheimenen. Det er en fantastisk opplevelser for de som liker å gå i fjellet – og se kule artister på samme tid, det er den ultimate opplevelsen. Mitt andre tips er en festival som ligger et par nautiske mil på utsiden av Mosjøen, Trænafestivalen. Det er en liten festival med en kapasitet på cirka 300 mennesker, på et sted som det bare er rundt 200 fastboende. Her får du virkelig oppleve den fantastiske Helgelandskysten, som nesten er like fin den som vi har her. Også elsker jeg Canal Street, som er en fantastisk byfestival i tillegg til konsertene ute på Merdø og Kirkegården. Det er noe folk bør få med seg.

Back To Top