fbpx
skip to Main Content
Illustrasjon: Colorbox

Skal vi ikke bare ta det et par hakk ned?

Hva i alle dager er du så sint for? Det får jeg lyst å spørre om når jeg leser kommentarfeltene på Arendals Tidendes saker.

Som redaktør er det tross alt mitt ansvar å sørge for at de som blir intervjuet i våre saker eller kommenterer på dem når vi deler dem på nett ikke blir utsatt for grove personangrep eller trusler. Og i den jobben ser jeg mye rart.

Hvorfor sier du dette?
Jeg ser deg for eksempel. Du unge fremadstormende lokalpolitiker fra FrP som kommenterer om vei og innvandring til tross for at sakene handler om noe helt annet. Du som forteller oss hvor dårlige sakene vi skriver er, uten å ha lest dem. Jeg ser at du kommenterer og har en mening, men hva den meningen er tufta på vet jeg ikke. For du er jo ikke abonnent, så sakene våre har du ikke lest. Fordommer kanskje? Frykt? Jeg ser vertfall at kommentarene du lirer av deg ikke tar noen form for hensyn til folka som er intervjua eller de andre som har kommentert.

Det er ikke bare deg jeg ser. Jeg ser mange flere også. Det er ikke noe særlig godt klima i internettsamfunnet om dagen, så det er mye å se.

Ble flau
For en liten stund siden var jeg på Høyres åpne møte om planene på Hove. Tidligere på dagen hadde jeg lagt ut en sak om at det i innkallingen til generalforsamlingen tirsdagen etter var lagt inn et punkt om hvorvidt møtet skulle stenges. Jeg hadde intervjuet styreleder i Hove drifts- og utviklingsselskap som sa at dette kun var en formalitet, og at hun ikke hadde planer om å be om at møte skulle stenges. Hun så kun for seg å gjøre det dersom det ble snakk om de andre som hadde gitt tilbud til å utvikle Hove, disse ønsker hun å holde anonymisert. Tittelen var kanskje litt tabloid, men full dekning for i stoffet: «Åpner for å lukke Hove-møte». Min overraskelse var derfor stor da noen reiste seg opp på Høyres åpne møte samme kveld og proklamerte at det sto i media at generalforsamlingen skulle lukkes? Min sak? Den sier jo ikke det! Jeg ble faktisk litt flau av å sitte i den salen og høre at det jeg hadde skrevet, mitt åndsverk, ble brukt for å fremme spekulasjon og fiendebilder på den måten.

Hva skjer egentlig når man misforstår en sak så grovt? Hvorfor gjør du deg opp en mening om hva som står i en artikkel etter kun å ha lest overskriften? Hvordan klarer du å lese den overskriften så feil? Kontakt meg gjerne, for dette vil jeg lære mer om!

Kaldt valgklima
Jeg ønsker virkelig at vi tar det hele et par hakk ned. Engasjement er i utgangspunktet flott, men ikke når man angriper person fremfor sak eller skaper sine egne halvsannheter. Vi i pressen har et ansvar for å skape en opplyst debatt, men det er ikke mulig å få til når egne sannheter skapes på bakgrunn av en facebook-post man har bladd forbi eller en forside man har skult bort på.

Mitt ønske for våren og sommeren 2019 er at flere setter seg inn i de lokale sakene, at flere stiller spørsmål for å få gode svar og at flere kjøper abonnement på de lokale mediene for å lese, lære og bli kloke. Til høsten skal vi nemlig velge hvem som skal styre Arendal kommune og Agder fylkeskommune. Og er debattklimaet like dårlig som nå får jeg lyst til å rømme til et varmere strøk. Når en lokalavisredaktør sier det om valget 2019 trenger du verken kaffegrut eller krystallkule for å forstå at fremtiden for lokaldemokratiet ser uinformert ut.

Back To Top