fbpx
skip to Main Content
FYLKESHUSET: Om Det Er Fylkeshuset På Fløyheia Som Vil Huse Fylkesmannen Og Den Nye Fellesadministrasjonen Fra Januar 2019 Er Ikke Kjent. Arkivfoto: Esben Holm Eskelund
Illustrasjonsfoto

Er dette så vanskelig å forstå?

Det er nesten oppsiktsvekkende at en av våre stortingsrepresentanter ikke vil innse at kompetanse koster. Alternativet er dyrere.

Hvor er det vi skal? Jo, til debatten om de ansatte i fylket, som må belage seg på å pendle til Kristiansand eller motsatt, når fylkessammenslåingen iverksettes om få år. Fylkesrådmannens opprinnelige forslag var å gi en midlertidig lønnskompensasjon på mellom 25.000-55.000 kroner i 15 år, avhengig av de ansatte får mellom 20-55 km lengre reisevei til jobben. I skrivende stund er forslaget nedjustert noe og debatten raser videre.

Ulike argumenter finner sin vei til leserspaltene. Fremskrittspartiet er som vanlig solid representert med argumentasjon og engasjement. «Folk flest ikke kan ta denne regningen». Resten kjenner dere. Omsorgen for dine og mine skattepenger er rørende.

Partiet er oppsiktsvekkende gode til å få frem sitt syn og ergrelse i saker. All ære til PR-arbeidet i partiet, for «Folk flest» er enige om at dette ikke går an – pent dandert inn i den forkvaklede tanken om «offentlig ansatte er ineffektive, late og at hvem som helst kan gjøre jobben». Holdningene ligger som en klam hånd rundt debatten – både offentligheten og i mørke hulrom.
Gruppeleder i Vest-Agder Frp, Stein Bergstøl Andersen, siteres i saken i Agderposten forrige uke – og støttes ifølge samme avis av stortingsrepresentant Åshild Bruun-Gundersen i saken:

«Vanlige folk i usikre jobber bør ikke finansiere reiseutgiftene for offentlige ansatte med noen av de tryggeste jobbene som finnes. Det er dønn urettferdig å bruke skattepengene slik».

Men er det egentlig så uhørt at de ansatte, som berøres av sammenslåingen, blir kompensert når de må endre arbeidssted?
Uten at dette er identiske situasjoner, vet vi at de tidligere utflyttingene av statlige arbeidsplasser fra Oslo og ut i distriktene kostet dyrt. De største kostnadene i forbindelse med slike omstillinger er tap av kompetent arbeidskraft, som ofte er eksperter på ulike områder som man ikke kan erstatte på 1-2-3. Det koster å rekruttere og å lære opp nye. Tjenestene som leveres vil også svekkes i litt for lang tid frem til nye mennesker er klare til å yte samme kvalitet.
Det er få jobber som er personavhengige i det lange løp, men i det korte løp er det utvilsomt god butikk å beholde de ansatte. Det er etter alle solemerker penger spart og effektivitet i praksis når organisasjonen først skal endres. Det er en grunn til at statlige utflyttinger av direktoratet og tjenester er løst gjennom rause flyttetillegg og andre goder for å få de ansatte med på lasset. Det er rett og slett god business i å legge frem gulrøtter som får de ansatte til å bli med videre. For det er ikke gitt at Laila (62) gidder å kjøre 10 mil hver dag fremfor å snuse på pensjon. Det er heller ikke gitt at familiefar Leif (33) får hverdagen til å gå opp om han må legge inn 10 mil ekstra mellom barnehagehenting og fotballtrening.

Det er for øvrig et stort paradoks at denne debatten ikke er på dagsorden når private bedrifter tilbyr sine ansatte tilsvarende løsninger som fylkeskommunen og det politiske miljøet nå diskuterer. Man strekker seg helt enkelt ganske langt for å sikre en best mulig overgang når omstillinger skal gjennomføres. Der er det bunnlinja som styrer og det gjøres ofte en solid innsats for å få de ansette med på lasset.


Derfor er det også et paradoks at Fremskrittspartiets nevnte representanter reagerer som de gjør når samme idé regjerer når fylkesrådmannen legger seg på samme linje, nemlig å gjøre alt i hans makt for å beholde dyktige, kompetente ansatte. Fylkesrådmennene gjør helt enkelt sin forbannede plikt, nemlig å legge til rette for at dyr kompetanse blir med videre for nettopp å gi en effektiviserende effekt når to fylker blir til ett.

Alternativet er dyrere. Først da kan man snakke om at det går utover dine og mine skattepenger. Det vil vi vel helst unngå, eller hva?

God helg!

(Undertegnede er for øvrig kommunalt ansatt, uten at jeg valser rundt som en elefant i glasshus av den grunn)

Back To Top