Annonse:
Colorbox
Colorbox

Vi lo litt av oss selv der vi satt inne i den varme bilen, med dobbelt lag ull innerst på kroppen og to par blå swix pluss-smurte langrennski i baksetet. Det var torsdag kveld, en av tre unger var i seng, og vi benyttet den snødekte muligheten til å ta en svett kveldstur i lysløypa. I 9,5  minusgrader og snøføyke.
– Dette er i vel overkant overambisiøs innsats. Tipper at vi er de eneste her i kveld, kommenterte mannen, da vi kjørte inn på parkeringsplassen der lysløypa begynner.
Der tok vi feil.

Birte Runde skriver ukas Heljeprat i Arendals Tidende.

Birte Runde skriver ukas Heljeprat i Arendals Tidende.

Prosjekt perfekt er i full gang. Noen har allerede gitt seg. De fleste av oss legger bort treningsklærne og nyttårsløftene innen januar er omme. Når minnet om et vagt nyttårsforsett er like svakt som minnet om den siste røyken du tok mens nyttårsrakettene lyste opp himmelen over deg, er det lett å gli tilbake til gamle vaner og sjokolade foran en god TV-serie på en kald torsdagskveld. For andre sitter minnet bedre risset inn i hukommelsen. Justeringsprosjektet er en årlig aktivitet. Jeg kjenner en som er sulten støtt, sover nesten ikke om natta og må ta heisen opp fra kantina med salatbollen i hånda fordi hun ikke har krefter til å ta trappene. Hun lever på Aloe Vera-drikker, frukt og grønt for å komme inn i brudekjolen til sommeren. Hun har aldri hatt så lyst på sjokolade som nå. Bare fem måneder igjen nå, så er drømmekroppen der. Forhåpentligvis mannen også.

Prosjekt perfekt koster. Mange studenter har igrunn ikke tid til kjæreste fordi all annen tid utover studier og ekstrajobben de må ta for å betale den dyre spesialkosten, går med til trening. Idealet er å trene som en olympiamester. Vi lærer skøyteteknikk på ski, og ser mer på pulsklokka enn naturen der vi svetter oss gjennom skisporene. Kakaotermos og sitteunderlag er det bare barnefamilier som har med. Når tok det av?  Når gikk skitur over til å være trening? Var det da vi skiftet fra foret skibukse til tynne tights?

Generasjon perfekt kalles generasjonen som vokser opp nå. Blogger Sophie Elise, som reklamerer for brystforstørrelse og leppefyll, er en av Norges mest omtalte og populære blogger. Hun innrømmer å være avhengig av kroppsfiksing. Hun om det. Men jeg kjenner på avhengigheten av å justere på kroppen. Når lårene begynner å henge. Og når kjolen buler mer over magen enn puppene. Og rynkene mellom øynene fortsatt er der selv når jeg ikke konsentrerer meg. Men en stemme inni meg sier likevel at det skal være sånn. Samtidig som prosjekt perfekt sier at det må bort.

Colorbox

Colorbox

Kroppen trenes ikke – den shapes. Formes og justeres. Vil du ha synlige muskler eller lange pilatesmuskler som gir en slank kropp? Søk på treningsblogg og du vil få svar. Musklene skal være passe store. Underhudsfettet er nøyaktig prosentberegning. Vi løper, hopper, power-walker og utfordrer grenser på cross-fit.  Vi skal lykkes i alt. Generasjon perfekt skal ha A i samtlige eksamener, jobb ved siden av for å komme inn i arbeidsmarkedet, lage mat med riktig porsjonert prosent kalorier og proteiner og de skal være 150 prosent sosiale på kafé og i sosiale medier. Det kan sette en bråstopp for enhver sunn, ung sjel. Prosjekt perfekt er prosjekt umulig.

Generasjon perfekt kan fort bli til generasjon sykt lykkelig.