fbpx
skip to Main Content
Vector poop illustration

Heljeprat: Plukk opp dritten etter deg!

Dritt, bæsj, ekskrement, avføring, møkk, gjødsel, lort, skitt, svineri, etterlatenskaper eller visittkort. Synonymene er mange, og her kommer en ekte drittsamtale.

linda_heljeprat

 Som hundeeier blir jeg ille berørt og direkte flau over alle de som «driter» i å ta opp møkka etter hunden sin. Spesielt når det blir snø. Mange tror tydeligvis at det hvis de sparker snø over dritten, så forsvinner den. Ute av syne, ute av sinn. Jeg kan herved opplyse om at det gjør den ikke. Den dukker nemlig like hel og fin opp igjen når snøen smelter.

Den lille sorte
Da jeg for noen dager siden skulle spasere hjem fra sentrum opplevde jeg noe skikkelig dritt. Connie, som hunden min heter, gjør fra seg i snøkanten. Jeg finner fram den lille sorte, og plukker selvfølgelig opp ekskrementet etter henne.

 Samtidig som jeg står der i veikanten og gjør min plikt som en god hundeeier, oppdager jeg at jeg står og tråkker ned i en svær slimete hundedritt som har dukket fram fra den smeltede snøen. En brun illeluktende masse som kleber seg i de dype sporene i støvlettene og tar fra meg lysten på både den kommende middagen som ligger i handleposene og all mat forøvrig. Ekkelt!

Forhåndsdømt
For i takt med at snøen smelter dukker den ene brungusne lura opp etter den andre. På min vandring på vei hjem går jeg med øynene godt plantet ned i bakken. Veien opp gamle Strømsbuveien er farget av brune klatter og dritten blander seg med snøen som smelter.  Folk som går forbi meg kikker stygt på bikkja og meg. Som hundeeier blir jeg forhåndsdømt, her greies alle over en kam.

Er det virkelig så vanskelig? Hvorfor skjer det hver eneste dag at hundeeiere ikke klarer å plukke opp dritten etter hunden sin? Er det ren og skjær latskap? Skjønner ikke alle dere som ikke gidder å plukke opp dritten at det også går ut over oss som faktisk gidder å bruke de 30 sekundene det tar å rydde opp? Små barn elsker å leke i snøen, syns dere det er greit at de aker i bikkjedritt?

Dødelige parasitter
Hundebæsj kan faktisk skjule dødelige parasitter. I en reportasje på NRK i april i fjor, fremkom det i et intervju med veterinær Hermod Nilsen at parasittene som smitter via avføringen er dvergbendelorm, også kalt revepest. Ifølge Nilsen kan den faktisk gi hjerne- og leverskader og være dødelig for mennesker.

Det i seg selv bør gi oss en ekstra grunn til å bruke hundepose mener jeg.

Makan til frekkhet!
Tidligere i år gikk jeg bak en mann med en hund i bånd, i Havnegaten. Bikkja stoppa og bæsja midt i veien, og etter at den var ferdig gikk mannen videre som om ingenting skulle ha skjedd. Jeg løper etter, stopper mannen og spør om han vil ha en hundepose av meg.

– Hvorfor det? spurte han undrende.

– Bikkja di gjorde fra seg midt i gata, og siden du ikke tok det opp tenkte jeg kanskje at du hadde glemt pose, svarte jeg irritert tilbake.

Med et kraftig fnys og kommentar som «nei vettu hva og makan til frekkhet» gikk han videre, uten å ta opp dritten etter seg.

Jeg ble stående igjen som et spørsmålstegn med en tom bæsjepose i hånda, illrød i ansiktet av flauhet og sinne, totalt målløs av hundeeierens arrogante holdning.

Dritt-bøter
I Storbritannia har de tatt kampen mot uønsket hundebæsj et sted lengre. Der har de innført en lovgivning som gjør det mulig å bøtelegge personer som ikke plukker opp hundebæsj.  Det betyr at du kan få tusen kroner i bot hvis du ikke plukker opp dritten etter hunden din. Også her hjemme i Norge har bøter vært diskutert. Foreløpig er ikke dette lovfestet. Noen kommuner har likevel vedtatt en ny forskrift for hundehold, og i Tromsø har kommunestyret bestemt at hundeeiere som  som ikke fjerner etterlatskapende til Fido og Trofast kan bli bøtelagt av politiet.

Kanskje det hadde vært en idé å innføre dette i Arendal også?

Back To Top