fbpx
skip to Main Content
Illustrasjon: Colorbox

Opprydning etter fellesferien

– Nei, du må ikke dra dit. Kan dere ikke bare ta til fornuft å flytte sammen igjen. Alle som drar dit blir skilt. Nesten alle som jobber der er skilt også!

Min mor er sikker i sin sak. Det er hun alltid. Hun vil ikke at hennes yngste datter skal gå på Familievernkontoret – kontoret som i hennes øyne oppmuntrer til skilsmisse på løpende bånd. Det er like etter sommeren for endel år tilbake. Ganske nøyaktig 11 år siden. Forholdet til han jeg hadde vært sammen med siden vi var 17 og 18, og gift med i fem år, hadde ikke overlevd sommeren i Arendal. Vi flyttet fra hverandre. Det eneste vi fortsatt delte, var to små barn og et følelsesmessig kaos.

Illustrasjon: Colorbox
Illustrasjon: Colorbox

Ute av rutinen
Sommeren er bading, sol, moro og tid. Vi har tid til familien. Tid til å kose oss. Vi presser oss sammen i små sommerhytter uten oppvaskmaskin og deler køye med et par av barna i båten. Vi legger oss etter tenåringene som i de sene nattetimene har klart å fortære det ene brødet du pakket med til overnattingsturen. Og når du skal varme deg i håndkledet etter det iskalde morgenbadet, finner du håndkledet ditt i en krøll på dørken i båten, under badebuksa til en av de yngre kveldsbaderne. Men vi tåler det, for det er jo sommer og kos og fellesferie. Vi skal være sammen. Helt til en av foreldrene kommer ut av skapet og innrømmer at båtferie hele sommeren egentlig ikke står på topp ti-listen. På Finn.no i august kan du lese båtannonsene som forteller om mannen som måtte velge mellom kona eller båten.

Meg eller båten
Noen par fungerer best i hverdagens rutiner når de ser hverandre maks mellom fem- seks timer om dagen. Når vi trekker fra treningstimen om kvelden, blir det sånn tre-fire timer hvor det er mulig med øyekontakt og prat i ufullstendige setninger, dersom barna er i nærheten og krever at husets serviceavdeling er på plass. Rutineparet blir litt overveldet av å kunne snakke med hverandre i fullstendige setninger opp til 16 timer i døgnet. Når gresset er klippet, ugresset luket bort og bare tiden sammen er igjen, kan det bli for mye av det gode. Da kan de eksistensielle spørsmål komme snikende. Hæ, hvorfor har vi ikke noe å prate om? Har vi det dårlig? Hvorfor kan vi ikke ha det mer romantisk? Hvorfor kan du ikke legge fra deg Iphonen når vi spiser lunsj? Vi skal jo være sammen i ferien!

Når ferien er over, har noen fått for mye av det meste. Familievernkontoret har høysesong etter fellesferien. Nå er de klare for å luke bort hverandres irriterende uvaner. De er lei av å se på hverandre. Det de trenger nå, er en annens blikk på forholdet.

Vi, for 11 år siden, endte opp med å gå fra hverandre. Som min mor fryktet. Men på veien fra Familievernkontoret fikk vi med oss en veldig god bruksanvisning for å holde et forhold sammen – at vi må tåle å være forskjellige, for vi kan ikke forandre andre enn oss selv. To år senere flyttet vi sammen igjen – med et nytt blikk på hverandre. Og på oss selv.

Birthe Runde
Frilansjournalist

Back To Top