fbpx
skip to Main Content

HELJELPRAT: Når plasten ringer julen inn

Husker du hvalen som var full av plast? Til våren kommer det en ny hval full av plast nær deg. Men, slapp av – først er det gledelig jul i en oase av plast.

De fleste – som har andre prioriteringer enn å sveipe seg gjennom siste nytt fra Paradise Hotell og dens fettere – husker hvalen som ble funnet på Sotra forrige vinter. Hvalen hadde intet mindre enn tretti plastposer i magen. Alarmknappen fikk kjørt seg og verden var i sjokk. Hvalens mage og dens innhold gikk viralt. Det var ikke til å tro.

Fordømmelsen og vår kollektive skyldfølelse ble pliktmessig diskutert og unnagjort i kjent stil. Nå skulle det store skje: plast kom på dagsorden. Plast var både fy og skam og avisene fulgte opp med historier om mennesker som levde plastfritt og det som bedre er.
Våre barn var skrekkslagne. NRK Super og Aftenposten Junior fulgte opp med barnevennlige innfallsvinkler. Plast var endelig et ord alle måtte ha et forhold til, og forferdet som store og små var: «Tenk at hvalen hadde spist tretti plastposer!»
Ja, tenk det. Så, hvor er ståa nå i førjulsstriden?  Kort fortalt: Hvalens plastpose-helvete er glemt og vi står midt mellom vinterens to store høydepunkter: Black friday – ironisk nok – og den søte julehøytiden.

Jeg tror ikke vår kollektive bebreidelse hadde særlig plass i våre hjerter hverken i butikkøene på den sorte fredagen – eller i den kommende høytiden heller.
Vi får se om det skjer noe når neste hval blir funnet, kvalt av legoemballasje eller en plastpose – eller førti – fra samvirkelaget.

For, før en ny hval blir funnet, skal vi alle gjennom plasthelvete på selveste juledagen – iallefall oss med huset fullt av forhåpningsfulle barn med Barbie, Kaptein Sabeltann og Duplo på ønskelista. Da har jeg engang ikke nevnt konseptet «pakkekalender», der plasten virkelig har funnet sitt store marked. Vi teller til og med ned til plastdagen – med plast.

Hvorfor er det hinsides store mengder plastemballasje rundt lekene til våre barn? En ting er lekene i seg selv og forbruket julen legger opp til, men hvorfor må man være utstyrt med saks til å håndtere hardplast for å få løs en lekebil til 9,90? Det er mer plast rundt den lille lekebilen enn det er lekebil målt i volum og fremtidig avfall.

Bare vent, du kommer garantert til å forbanne deg over all plasten som må klippes og bannes i stykker før poden skal få lekt med de nye lekene. Siden vi er så godt i gang kan vi like godt bytte ut hele juletreet med et juletre av plast. Det er det vel det eneste praktiske plasten kan hjelpe meg med i høytiden.

God jul, kjære plast – og før vi vet ordet av det, kommer det en ny plasthval nær deg.

Det står tross alt om livet. For plasten ringer som kjent julen inn.

Back To Top