fbpx
skip to Main Content

Når en facebookstatus ikke lenger er nok

Hvor mye tid bru ker du på sosiale medier hver dag?

Helt siden internett gjorde sitt inntog en gang for noe som føles som en evighet siden har vi omfavnet fenomenet. I 1996 skreiv Leif Osvold et leserinnlegg i Dagens Næringsliv hvor han bastant fastslo med overskriften: «Internett en flopp!». At Osvold bommet kraftig med den uttalelsen måtte han selv innrømme ti år senere.

Personlig husker jeg knapt en hverdag uten internett og det er nesten litt rart, for så gammel er jeg faktisk ikke. Det første jeg gjør når jeg våkner er å sjekke hva som har skjedd i verden siden jeg la fra meg mobilen på nattbordet for noe som føles for litt for få timer tidligere. Det siste jeg gjør før jeg legger meg er det samme.

At en del ting er blitt enklere er blitt enklere etter at internett kom er vel ikke feil å si. Jeg husker med gru når skole­oppgaver skulle skrives og jeg måtte begynne å bla i «Store Norske Leksikon» som Pappa hadde stående i bokhyllen. Det var omtrent en trillion bind og informasjonen var gjerne noe utdatert da verkene var for dyre til å skiftes ut årlig.

I dag finnes alt vi trenger bare et tastetrykk unna. Informasjonen er ikke nødvendigvis noe mer korrekt i dag, men den er iallfall ekstremt lett tilgjengelig. Om du lurer på hva som skjedde i indre skoger i Afrika så er det null problem å finne ut av. Det samme om du lurer på hva en random influenser gjør akkurat nå. Jeg merker at jeg personlig er litt for nysgjerrig på omtrent alt i hele verden.

Internett tok for min del ikke full­stendig av før Mark Zuckerberg lanserte Facebook. Plutselig badet jeg i gamle venner, bekjente og fullstendig ukjente mennesker som oppdaterte statusen sin om hva de så på TV og delte bilder av middagen sin. Hele konseptet var merkelig fasinerende og avhengighetsskapende og er det fremdeles.

Jeg ser med gru tilbake på hva jeg oppdaterte Facebook med tilbake i 2007 og er glad for at jeg med årene (kanskje) har fått litt mer nettvett. Derimot finnes det fremdeles nok av mennesker fullstendig blottet for filter der ute, og det er det som gjør det hele så gøy og frustrerende. Vi liker og deler, diskuterer og debatterer. Ettersom tiden har gått har jeg derimot oppdaget at en Facebookstatus ikke alltid er nok og har derfor kastet meg på flere sosiale platformer. Vi snakker Snapchat, Instagram og TikTok.

Jeg er nok ikke blant de mest aktive på noen av stedene, men at det er en tidstyv (og veldig morsomt) er det overhodet ingen tvil om. Vi følger med og oppdaterer hverandre som aldri før. Jeg blir like flau hver gang mobilen min forteller meg hvor mye skjermtid jeg hadde sist uke.

Man kan diskutere alle de negative sidene ved sosiale medier til langt ut i neste måned, men det har jeg ikke tenkt å gjøre nå. Selv om listen over baksidene er lang, så finnes det også en god del positive, som at informasjonsflyten har blitt mye enklere.

Bakgrunnen for denne teksten er derimot tidligere nevnte oppdatering om sist ukes skjermtid. Jeg er nok ikke den eneste som hadde hatt godt av en solid pause fra både likes og delinger. I dag tror jeg at jeg skal legge fra meg mobilen inne og gå en tur ut uten å dokumentere det på internett. Få en mulighet til å se verden uten filter, forstyrrelser og tidstyver.

Eller hvordan var det igjen? Om det ikke ligger på storyen på Facebook, har det da egentlig skjedd?

Back To Top