fbpx
skip to Main Content
Foto: Colourbox

Mindre alene sammen

Jeg har falt. Så langt jeg ikke trodde det var mulig å falle. Fritt fall utfor et stup jeg ikke ante var der. Livet sparker deg bak når du minst aner det. Da er da du merker verdien av å ha gode venner rundt deg. Men ikke alle har en venn.

Birte Runde skriver ukas heljeprat i Arendals Tidende.

Skaper møteplasser
Noen er mer alene enn andre. Årets TV-aksjon «Mindre alene sammen» gir håp og tilhørighet til de som ikke er like heldige å ha nære venner eller familie som er der for dem. Det er mange der ute som er utenfor samfunnet og dagliglivets rutiner. Flyktninger med ubearbeidede traumer, eldre som aldri får besøk, rusmisbrukere som har mistet alle nære på veien eller han som sliter med angst og er redd for å gå ut i sosiale settinger.

Kirkens Bymisjon arbeider for å skape et varmere og mer inkluderende samfunn. Med de over 239 millionene kronene som kom inn i løpet av aksjonen, kan forhåpentligvis flere som er på utsiden komme på innsiden. Og det er bra. Ensomhet er ødeleggende. Å ha følelsen av å være i et fellesskap er livsglede. TV-aksjonen er over, pengene er samlet inn, men det er nå arbeidet mot ensomheten begynner.

En av fem
Flere enn hver femte av oss føler seg ensomme. Hele 70.000 nordmenn har ingen nære fortrolige eller venner de kan lene seg på. Det er mange. Og det er trist. Jeg er heldig som ikke tilhører den kategorien. Men for alt jeg vet kan naboen min være i den. Men det er så vanskelig å bry seg. Selv om det sikkert ikke trenger å koste så mye energi. En liten prat over postkassen en tirsdag kan kanskje være den ene praten naboen din hadde den dagen. November kan være mørk for mange. De fleste trenger en å si hei til.

Klemmevakter
For noen år siden da jeg var i New York på et konsept hvor man danset om morgenen før jobb på et av byens utesteder, som for anledningen var gjort om til frokostdisco, sto det god-morgen-klemmevakter i døra og spurte om du ville ha en god og lang klem. En liten ting som gjør så mye når du føler deg alene i en stor by. Akkurat dét er nok litt i meste laget for oss arendalitter, kanskje. Eller ikke? Kanskje skulle vi byttet ut noen av Securitasvaktene på Amfi med klemmevakter?

Eller kanskje vi kunne hatt noen klemmevakter på jobben som passet på at alle som ville fikk en klem om dagen.

Alt blir bedre sammen
At noen bryr seg – enten du har venner eller ikke venner er et menneskelig behov. Det aller fineste spørsmålet jeg fikk av et vennepar i min krise, da forholdet med han jeg hadde delt liv med i 24 år tok slutt, og barna bare skulle være hos meg annenhver uke, var «Birte, hva trenger du av oss nå?» Venner, svarte jeg uten betenkningstid. Invitasjoner. At jeg blir minnet på at noen er der. Alt blir litt bedre sammen med andre.

Back To Top