fbpx
skip to Main Content
Illustrasjon: Colorbox

Kostbar avkobling

 Avkobling er ikke gratis lenger.

Denne vinteren tilbringer en drøy million nordmenn med å sitte foran TV-en mens de trykker på mobilen og tenker på hvor deilig det hadde vært å koble av.

Illustrasjon: Colorbox
Illustrasjon: Colorbox

TV-suksesser
Det er gøy å le av kjendisene som prøver å melke kyr med lange negler og knapt har rørt en øks før i sitt liv. Drama og kjendisattraksjon er noen av grunnene til at TV2s Farmen Kjendis har sprengt alle grenser for seertall, og nådd over en million seere. Serien som handler om at en gruppe mennesker legger fra seg alle moderne hjelpemidler og reiser hundre år tilbake til enklere tider har imidlertid alltid vært populær

Til tross for at konkurrenten fra NRK, Anno, har færre seere enn de forrige årene med kun litt over en halv million er også tallene der høye.

Mer medier
Samtidig som vi bruker flere og flere timer foran skjermer hver eneste dag, blir det stadig mer populært å betale i dyre dommer for å få lov til å koble av. Internett og TV tar en større og større del av hverdagen vår viser SSBs årlige mediebarometer for fjoråret. Andelen av oss som bruker internett daglig har økt med 60 prosent, fra 27 til 87, prosent siden årtusenskiftet. Vi brukte i gjennomsnitt to timer og 53 minutter på TV daglig i 2015. Barn og unge bruker tre ganger mer tid på internett nå enn for ti år siden, ifølge NOVA.

Redaktør Grete Husebø skriver ukas heljeprat i Arendals Tidende.
Redaktør Grete Husebø skriver ukas heljeprat i Arendals Tidende.

Kostbar avkobling
Nordmenn betaler i dyre dommer for meditasjonsferier i klostre hvor man ofte ikke har lov til å snakke sammen. Vi punger også ut for å få lov å reise til et annet land og jobbe med frivillig arbeid, ett eksempel er at to uker som frivillig arkeolog i Peru koster over 19.000 kroner, uten at flybilettene er inkludert. I Arendals tidende skrev vi forrige uke om Arendal Yogastudio som opplever at kundene strømmer til, og at særlig yogatimene som skal hjelpe til avkobling fra stress er blitt populære.

Gratis i bunn
Undertegnede har nettopp kjøpt seg en av de treningsklokkene som skal hjelpe deg å sette inn høygir på treningsfronten. Denne er koblet til mobiltelefonen og rister når noen ringer eller sender melding. Mobiltelefonen er igjen koblet til jobbtelefonen. Noe som i sin tur resulterer i at det vibrerer tre steder på skrivebordet når noen slår nummeret til jobbtelefonen. Hverdagen i 2017 kan noen ganger føles som en rekke synlige og usynlige ledninger som er surret sammen i en floke det er umulig å komme ut av, men konseptet avkobling er egentlig ganske enkelt.

Vil du gå skikkelig grundig til verks kan du koble internett og fjernsynskablene ut. En enklere løsning er vel heller å bestemme seg for å la atspredelsene være for en kveld. Å droppe smarttelefonen ta av klokka og la fjernsynsabonnementet være. Det er ikke bare gratis, vi kan til og med spare penger på det.

Illustrasjon: Colorbox
Illustrasjon: Colorbox

Likevel er det ikke den retningen vi går. Vi fortsetter å kjøpe svindyre mobiltelefoner og smarte fjernsyn. Vi fortsetter å klistre oss til Tv-ene våre om kveldene. Og foruten Eurovision Song Contest og sport, er det de programmene som handler om folk som kobler av vi liker aller best. Selv om vi ikke klarer det selv.

 

 

Back To Top