fbpx
skip to Main Content
Illustrasjon: Yvonne Vignes

Kan noen snart rekke opp en hånd? Nei, rekk opp begge.

I forrige uke fikk Sørlandet, «Bibelbeltet» og angsten for vitenskap igjen en dose usunn næring til myten om seg selv. Bedre blir det heller ikke at NHO-direktør Mathiesen ser på landsdelens skoler og lærere som en oppbevaringsinstitusjon. Man skulle nesten tro det var halloween. Halleluja!

Det blir mye om dagen, for de av oss som håper Sørlandet en vakker dag igjen skal bære sitt navn med stolthet. Det er nesten som man ikke vet hvor man skal begynne, men som en klok kollega sa til meg for en del år siden: Begynn på side 1, høst erfaring, sleng på litt relevant og solid forskning. Til sist konkluderer du. Rådet står fortsatt godt, selv til bitre, eldre menn på jakt etter meningen med livet.

1.Sørlandsbok
I forrige uke kom nyheten om at skipsreder og milliardær Einar Rasmussen har lagt ikke mindre enn 15 småpene millioner (!) på organisasjonen BioCosmos bord. Formål: Å få skoleungdom til å avvise evolusjonsteorien. Evolusjonsteorien er med andre ord for finstemt til at den kan ha noe for seg. Hverken mer eller mindre. Han ønsker å løfte frem ideen om at en tenkt kraft – oftest ment som Gud eller Vår Herre, har funnet frem en noe over gjennomsnittlig, kraftig computer for deretter å ha designet hele kloden, universet, liv og resten av alt vi ennå ikke forstår. Fra start til slutt. Kreasjonistene, som tilhengerne ofte kalles, har sikkert en fascinerende historie i hodene sine, men selv i ordinære kristne miljøer er dette en idé som ikke står seg. Ideen om at hele jordens og universets utvikling omtales ofte som «Intelligent design». I dagens USA står selvsagt ideen sterkt. Klimakrisen er antakelig bare et bibelsk endetidstegn i Rasmussen-gården.
Rasmussen er altså en av landets rikeste mennesker. Han er 81 år, og jeg må innrømme at jeg alltid har trodd på tanken om at eldre mennesker er kloke. Jeg må innrømme at den dogmen slår sprekker når den konservative ånd legger seg som et angstlokk over kjære Sørland. Jeg er usikker på om donor Rasmussen har vært utenfor sin egen sfære de siste årene, men om han hadde tatt seg bry med å ta seg en liten titt ned på gateplan og hørt på «folk flest», vil han antakelig se alt annet enn ungdom som bryr seg om livsfjerne ideer i ren Donald Trump-ånd. Dagens unge bryr seg om den kloden de selv snart skal forvalte. Joda, man kan selvsagt kritisere dagens ungdom for sterkt å bygge om forbrukersamfunnet og jaget etter å fly verden rundt. Men, og det er et stort men her: De ser og mener noe er alvorlig galt med kloden, og de ønsker å gjøre noe med galskapen der Tesla og søppelsortering skal ordne det hele. Rasmussen ønsker altså det motsatte. Han ønsker å sette vitenskapen ut av spill og heller klaske til med dogmer som 2019 ikke trenger. 2019 trenger vitenskap. 2019 trenger ikke rike, eldre menn som tror mer enn de søker og støtter det vi sårt behøver mer av; viten.

2.Sørlandsbok
Samme dag som Rasmussen gavmildhet ble offentlig, publiserte TV2 en sak om funnet av en 3,8 millioner gammelt fossil i Etiopia. La det være helt klart: Funnet styrker evolusjonsteorien på en slik måte at selv professorer slår til med statements som dette: «Dette kraniet vil bli et ikon i menneskets evolusjon». Sitatet tilhører professor Fred Spoor ved Naturhistorisk museum i London.
Så langt, så vel. Rasmussens tanke om at en kraft står bak absolutt alt kan sikkert være fascinerende, men ikke alle ideer behøver kompetansepåfyll. Det er kanskje på tide å titte ut av sørlandsdammen din, Herr Rasmussen? Kanskje du heller kan donere litt av din formue til det fremtiden behøver? Du får gjøre som du vil, men du burde ansette en influenser. Det er visstnok populært om dagen.

3. Sørlandsbok
Om ikke dette skulle være nok: Fredag 18. oktober var landsdelens skoler stengt. Årsak: Sørlandske lærerstevne gikk av stabelen. De offentlige skolene var stengt. Rundt 2500 lærere hentet inspirasjon og faglig påfyll på universitetet denne dagen. At lærere – av alle – skal få anledning til å hente inspirasjon for videreutvikling av både skole, barn og egen kompetanse, falt NHO-direktør Siri Mathiesen tungt for brystet. «Det er helt uhørt, og jeg kjenner ingen andre steder som stenger butikken for å drive kompetansepåfyll annet enn i skolen, og dette har de holdt på med lenge», og: «Det er dårlig organisert. Dette må de slutte med. Når elever må være hjemme fra skolen og det skaper et stort problem for foreldrene, for hvor man skal oppbevare barna sine». Sitat slutt.

La meg uttrykke meg i klartekst, som lærer, forelder og en helt ordinær utgave av Homo Sapiens, som tenker at vitenskap, kompetanse, statistikk i skjønn forening antakelig kan være én vei å gå for å løse det meste vi mennesker trenger å få til.
Ærlig talt. Hvis voksne mennesker ikke klarer å planlegge hvor man skal «oppbevare» sine egne barn én hel dag – som er annonsert flere år i forveien, da er det jaggu ikke rart at begrepet I-landsproblemer har festet seg. For vi har jo fått barn for å sende dem bort, slik at hennes medlemsbedrifter kan gå sin gang. Og, hvis Siri Mathiesen tenker at skole og butikk er av samme alen, det er det ikke rart at Mathiesen er forferdet. Det er tross alt en menneskerett å handle Nugatti til alle døgnets tider, men det er også et krav fra både lærerstand, samfunnet og politikerne at vi – for jeg er en av disse grusomme menneskene som lager livet surt for Mathiesen og andre som har satt barn til verden, skal få «faglig påfyll». Min unnskyldning: Min arbeidsgiver og mine åndsfrender i krig tar faktisk bare kompetanseutvikling på alvor.
For hvis dagens foreldre ikke evner å planlegge ett år frem i tid, er det planleggingskompetansen det er noe galt med – ikke lærerne, eller arbeidsgiverne og bystyrer rundt om. Det er for øvrig bystyrer og kommunestyrer som vedtar skoleruta. For du tror vel på enkeltmennesket, Siri Mathiesen?
Hvis dette er en debatt å fyre seg opp på – med det store bildet som bakteppe, er det ikke rart at ting går til helvete i god sørlandsk, endeprofetisk ånd. Det er godt vi kan holde hviledagen hellig, så mandagen kan komme av hele sin kraft. Vi har tross alt Einar Rasmussen og hans anti-vitenskapelige tanker å kjempe mot. Det kommer ikke av seg selv, Siri Mathiesen. Derfor foreslår jeg at du driver din butikk, så skal vi drive vår. Den siste er for øvrig litt din også. Det er nemlig fra skolen dine medlemsbedrifter henter sine ansatte fra.

Eller skal vi prøve følgende konsept: NHO og skole, hånd i hånd. Vi har tross alt felles skjebne. Halleluja.

Ukens skribent er lærer og journalist.

Back To Top