fbpx
skip to Main Content

God jul fra Los Rundos!

– Jeg vil ikke være mexicaner! Jeg vil være mannen med ljåen! Eller en alv!

– Hvorfor skal du ødelegge alt! Ta på deg den hatten med en gang og sett deg på gyngehesten! Jeg har en plan med bildet!
– Hører ikke, hører ikke, hører ikke! Jeg blir ikke med på noe bilde!
7-åringen river med seg kameraet og løper ropende ut av stua. I sofaen sitter fire andre og avventer situasjonen.
Det er opptakt til jul. Situasjonen er en helt vanlig onsdag ettermiddag hos familien på fem. På kjøkkenbenken står en halvferdig deig til julekaker. Ved siden av ligger en fin bunke med forseggjorte julebildekort fra venner og minner om at de ikke har fått noen av oss. Ennå. Det skal vi gjøre noe med i dag. Jeg har planen klar. Årets julekort skal lages nå. En god begynnelse er at vi i det minste er fulltallige denne ettermiddagen, før noen stikker på trening og kino. Det er tross alt bare noen sekunder vi trenger. Det kan umulig være så vanskelig. Problemet er bare at alle ikke er like enige i planen.  

Birte Runde skriver ukas heljeprat i Arendals Tidende.

Mariachi-band
Planen er å ta et tema-bilde. Til forskjell fra tidligere år, hvor jeg vanligvis bare finner noen fine feriebilder og setter dem inn i en ferdig julekortmal fra en fotoleverandør. Uten å involvere resten av familien. Jeg tror ikke en gang at de vet at det hvert år sendes ut bilder av dem til fjern og nær. I år krever jeg at de deltar når vi for første gang skal ta et arrangert julekortbilde – med selvutløser.

Men 7-åringen nekter fortsatt å vike fra sine prinsipper om retten til å selv bestemme hva slags klær han skal ha på seg. Prosjektet som skulle være morsomt blir det motsatte. Alt er galt. Alle krangler. Alle er sure på 7-åringen. Alle vil bare bli ferdig med dette. I stua står nå tre utkledde mexicanere og kommanderer en joggebuksekledd 7-åring med Ipad opp på gyngehesten. 15-åringen ligger som seg selv i sofaen med mobilen og har valgt å melde seg ut av situasjonen til noen sier at han skal se i kamera. Ingen vil egentlig være med på dette. Hvorfor skal de egentlig være mexicanere i et mariachi-band, med gitarer, poncho og hatter på hodet? Jeg lurer litt på det selv også, men nå er det for sent å snu. Bildet må tas skal det bli julekort i år.

Juleindeks
Jula er full av forventninger. Vi vil gjerne at den skal være på en bestemt måte. Julestemningen trenger en viss regi. Eller gjør den det? Kan vi få julestemning uten å omgi oss med det vi pleier. Uten lukten av kanel, nellik og ribbefett? Uten å henge julekort opp på kjøleskapet?

Skal vi følge nettsiden til norskjuleindeks.no, ja for det finnes faktisk en slik side, så deles julestemningen opp i disse ulike kategoriene:

  1. Beskjeden julestemning
  2. Lett julestemning
  3. Frisk julestemning
  4. Full julestemning
  5. Julestorm

På denne nettsiden kan vi oppdatere oss på julestemningen fra dag til dag. De første dagene av desember har 8 prosent av oss søkt på #sprøsvor, og kvinner har nå i disse første adventsdagene 58 prosent julestemning, mens mennene bare har 38 prosent.  

Leter med hjerneskanner
Vi leter etter julestemning. Forskerne også. Nå har faktisk danske forskere brukt hjerneskanner for å lete etter julestemning i hjernen til folk. Det de fant ut, var at hos folk som hadde minner og tradisjoner i jula, så ble områder i hjernen mer aktive når de ble eksponert for disse inntrykkene. Enten det var lukt, smak, musikk eller filmer.

Det skal ikke så mye til nemlig. Filmen ”Love Actually” og en kopp gløgg. Sprø ribbesvor. Den gamle julestjerna som henges opp i vinduet.  De danske julestemningsforskerne fant faktisk en forskjell i hjerneaktivitet mellom de som feirer jul og de som ikke gjør det, når de ble eksponert for ulike ting. Hjernedeler som er assosiert med åndelighet, følelsessans og opplevelse av å dele følelse med andre, ble mer aktivert blant de som feirer jul enn blant de som ikke gjør det.

 

Frisk julestemning
Jeg leser på nettsiden norskjuleindeks.no at vi har å gjøre med en frisk julestemning nå. En merkbar julestemning i hele Norge, hvor folk, bortsett fra de fleste menn, for alvor har startet julegavehandelen. Nå er det om å gjøre å holde på den fine julestemningen uten at julejaget overtar. Julekortprosjektet var på grensen. Men nå er det gjort. God og morsom jul fra Los Rundos!

 

 

 

Back To Top