fbpx
skip to Main Content
Illustrasjon: Yvonne Vignes

Jeg har ikke lyst til å drepe noen

Plutselig var han der. Jeg så han virkelig ikke komme. Det var bare snakk om meter før det gikk galt.

Klokken hadde nettopp passert 19:30 og dagen var endelig på vei mot en ende. Jeg satt meg godt til rette i setet på den gamle Mercedesen min og skrudde opp musikken enda et hakk. Ute hadde solen for lengst gått og lagt seg. Den mørke novemberkvelden omsluttet oss fullstendig og regnet som hamret på frontruta gjorde sikten dårlig.

Dårlige ods

Jeg hater å kjøre i sånt føre. Stummende mørke, våt asfalt og en landevei blottet for belysning. Mot meg kom det en bil som bare gjorde det hele enda verre. De skarpe lysene til bilisten et stykke der fremme blendet meg og jeg blinket irritert med lysene for å få den andre bilen til å blende. Jeg kjørte allerede sakte, men bremset enda litt opp. De skarpe lysene til bilisten foran meg slår ned i den våte asfalten og gjør den allerede dårlige sikten enda dårligere.

Plutselig er han der. Noen meter foran bilen min, en god meter innenfor den hvite linja. Jeg aner ikke hvordan han så ut, men han har mørke klær og i venstre hånd leier han en stor, sort hund. Jeg hogger inn bremsen og i takt med at pulsen min raser i taket så jobbet ABSen med å stanse to tonn Mercedes på vei mot et sammenstøt med en rundt 80 kilo mann og kanskje 30 kilo hund. Det er rimelig dårlige ods.

To sekunder

Jeg er sikker på at tiden sto stille et øyeblikk. Jeg rakk i allefall å tenke veldig mye på disse på sekundene. På min venstre side ligger nå han med de skarpe lysa, rett foran meg befinner mannen med de mørke klærne og den sorte hunden seg. Veien er ikke bred nok for oss alle sammen.

Ifølge tall fra Trygg Trafikk bruker bare fire av ti refleks i mørket. Går du langs en vei uten refleks vil en bilist i 50 kilometer i timen kun ha to sekunder på seg fra han ser deg til sammenstøtet er et faktum. En normal person har en reaksjonstid på cirka et sekund. Det vil si at fra bilisten ser deg til han eller hun rekker å tråkke inn bremsen så har allerede halve tiden gått. På denne tiden har en bil i 50 kilometer i timen flyttet seg cirka 14 meter, mens en bil i 80 kilometer i timen har flyttet seg cirka 22 meter.

Forsto neppe

Bruker du derimot refleks vil den samme bilisten under de samme forholdene ha hele ti sekunder til rådighet! Selv om man går på en plass med gatebelysning så er refleksen viktig. Du ser og hører kanskje meg godt der jeg kommer kaklende i den gamle tyske traktoren min, men din oppmerksomhet konkurrerer med gatelys, refleksjoner fra vinduer og andre ting rundt oss. De fleste ulykker med fotgjengere skjer faktisk inne i byene og som oftest når folk skal krysse gaten. De fleste av oss prakker på ungene reflekser til de ligner vandrende juletrær, hvorfor er det så vanskelig å tre på oss selv noen?

Heldigvis så jeg mannen med de mørke klærne og den sorte hunden i tide. Selv om pulsen min var farlig høy og jeg skalv i lange tider etterpå så gikk det bra denne gangen. Når jeg kikket i speilet så jeg at mannen med de mørke klærne og den sorte hunden fortsatte å gå rett frem som om ingenting har hendt. Fremdeles en god meter på innsiden av veiskulderen. Hunden svinset litt fra side til side og forsto neppe hvor nære den var å bli flat. Ikke mannen heller tror jeg – når jeg tenker meg om.

Refleks

Til alle fotgjengere der ute: Ta på refleks! På den måten slipper vi bilister å risikere og bli drapsmenn. Vi slipper å måtte leve med det at vi har kjørt på noen – selv om vi i utgangspunktet kanskje ikke hadde sjans til å se dere før det var for sent. Vær så snill, det koster så lite, men kan bety så ufattelig mye.

 

 

Back To Top