fbpx
skip to Main Content
Illustrasjon: Yvonne Vignes

Høsten hundenorge stoppet opp

Er hundene våre snart trygge nå?

Som så mange andre med meg har jeg «familiemedlemmer» som er litt mer hårete enn de fleste andre. Eldstemann «Diva» har vært min bestevenn de siste ni årene og sjefen sjøl, «Herman» har akkurat rundet to år. Hundene mine er noe av det viktigste i livet mitt og jeg vet at jeg er langt fra alene og ha det på den måten.

 Kildekritikk

Dere som har hund slik som meg forstår garantert hva jeg mener når jeg skriver at dette har vært en stressende høst. Ifølge mattilsynets sider onsdag 25. september har det vært hele 173 tilfeller på landsbasis med blodig diare og oppkast denne høsten. 43 av disse hundene har dessverre mistet livet.

At hundenorge raskt gikk i panikk er en mild underdrivelse. Ikke bare hundenorge, norske hunder ble også bannlyst på arrangementer i nabolandene våre. Hundeparker ble stengt og utstillinger, konkurranser og kurs ble avlyst. Jeg skal ikke si noe, jeg har vært fullstendig hysterisk selv. Jeg tror jeg brukte et par dager på å finkjemme nettet etter informasjon og jeg leste alt jeg kom over. Da mener jeg alt, kildekritikken står ikke nødvendigvis så sterk når redselen tar over.

Ikke rottegift

I begynnelsen var det kaos. Ingen ante hva som var årsaken bak dødsfallene, men teoriene var uendelige. Alt fra hundefôr til drikkevannet fikk skylden og det ble sterkt anbefalt og holde hundene vekk fra andre hunder. Jeg er så heldig at jeg har en stor hage hundene mine kunne leke i, men jeg traff daglig folk som nervøst luftet hundene sine på en kort tissetur i stramt bånd.

Etterhvert som ukene har gått har mattilsynet og veterinærinstituttet heldigvis kunnet utelukke flere mulige årsaker som en hissig versjon av Parvovirus og rottegift for å nevne noe. De mener også at sykdommen mest sannsynlig ikke er veldig smittsom og legger til at det ikke er uvanlig at hunder hverken får oppkast eller diare. Hva som er årsaken til økningen i år og ikke minst alvorlighetsgraden er fremdeles usikkert.

Mosjon

Etter at det verste har lagt seg så sitter jeg igjen med noen tanker. Sosiale medier kan være fint til mye, men i denne saken burde nok mange – meg selv inkludert, tenkt seg om to ganger før man tar alt man leser for god fisk. Det har blitt delt så utrolig mye feilinformasjon og teorier tatt ut av løse luften at det er til å bli svimmel av. Det er ikke rart at folk har mistet hodet fullstendig når man i redselen for å miste pelsvennen sluker alt man kommer over.

Hundenorge begynner sakte men sikkert å komme tilbake til virkeligheten og jeg ser at folk rundt meg begynner så smått og senke skuldrene. Det er nok veldig bra for hundene som en god periode ikke fikk hverken den mosjonen eller stimulien de så sårt har behov for. Jeg håper virkelig at mattilsynet og veterinærinstituttet snart kommer frem til en konklusjon og forklaring slik at vi kan slappe av helt.

Alvorlig

Dersom vi noensinne skulle oppleve noen lignende igjen (noe jeg virkelig håper at vi slipper) så håper jeg at vi alle kan la være å gå amok på internett. La oss forholde oss til de som faktisk sitter med infoen: Veterinærinstituttet og Mattilsynet. Ikke la oss hause alt opp i kommentarfelt og ved å dele feilinformasjon fra andre «kilder». Da tror jeg at vi gjør oss selv og hundene våre en stor tjeneste.

Ikke misforstå meg, slikt skal bli tatt alvorlig og forhåndsreglene mattilsynet kom med var både gode og fornuftige og vi bør fortsette å følge dem frem til at vi sitter med en løsning eller forklaring. Men la oss følge de laget av mattilsynet og ikke dem laget av «alle andre». Til slutt vil jeg sende min dypeste medfølelse til alle de som har mistet hundebestevennen sin. Vi er mange som tenker på dere.

Back To Top