fbpx
skip to Main Content
Black rubbish bag

Heljeprat: Uvitenhet eller unnasluntring?

linda_heljeprat

Hvorfor kaster folk matsøppel i papirsøppeldunkene? Jeg undres om det er uvitenhet eller ren og skjær «gi faen»-mentalitet?

Man er seg sjøl nærmest, og jeg tar nok en gang praten innom Strømsbuveien der jeg bor. Jeg irriterer meg grenseløst for tiden over alle de som kaster all mulig søppel i papirdunkene, og når det er fullt, så setter de den samme «almuligesøppla» på bakken slik at rotter og åtselsfugler får seg et forråtnet gourmetmåltid.

Hva er problemet?
Jeg undres… har vi ikke kommet lengre i dagens miljøsamfunn? Vi snakker så varmt om gjenvinning, renovering, ozonlaget, el-biler og ikke minst sortering av vanlig husholdningssøppel. I mitt nabolag er det egentlig veldig greit. Vi har egne dunker for restsøppel, matsøppel, metall, glass og papirsøppel. Plast legger vi i egne poser. Så hva er problemet? I en perfekt verden hadde det ikke vært noe som helst problem i dette. Alle må bare legge riktig søppel i riktig dunk.

Sett seg lei…
Så enkelt er det dog ikke, og her kommer mitt lille hjertesukk, som antakeligvis har gjort meg til nabolagets søppelpoliti når jeg står og lusker for å se hvem som er synderen. Papirsøppeldunkene står plassert på rekke og rad strategisk i området. De er godt merket med «papir», du kan ikke ta feil. Jeg opplever likevel at når jeg skal kaste mitt papirsøppel, så er dunkene fulle med poser, stinkende poser, plast, glass og alt mulig annet, slik at det faktisk ikke er plass til papiret som jeg skal kaste. Dette har tydeligvis også Agder Renovasjon sett seg lei på, og for noen uker siden ble dunkene låst med hengelås. Nå er det kun den lille sprekken i midten på dunken du kan presse ned reklame og sammenbrettede melkekartonger, en og en.

Et kjent problem
I fremtiden slipper vi mest sannsynlig denne problemstillingen. Innen 1. april neste år skal alle i Arendal, Grimstad og Froland ha fått egne miljøstasjoner, hver søppelabonnent får fire egne  søppeldunker for søppelsortering. Selv om renovasjonsfirmaet mener at de fleste er flinke til å sortere avfall, ser de likevel at dagens dunksystem ikke fungerer. Hilde Hvoslef fra Agder Renovasjon uttalte i et intervju med Arendals Tidendene i mandagens avis at papp-og papirdunkene som i dag står plassert i boligområdene ofte fører til problemer fordi de enten flyter over av avfall eller snør ned. Med den nye søppelhåndteringen blir papirdunkene, dog i mindre volum, plassert hos abonnentene.

Black rubbish bag

Undringenes tid
Tilbake til Strømsbuveien, som har fått hengelåser på dunkene. Nå slutter vel folk å kaste restsøppelet der, det er jo helt umulig å få stappet fulle bæreposer ned i den lille sprekken, tenkte jeg fornøyd. Men hva skjer? Jo, etter et par dager er området rundt papirsøppeldunkene overfylt med poser med «altmuligsøppel», som for sikkerhetsskyld blir stablet i høyden slik at de ikke skal skli ut i veien. Veldig hensynfullt altså! Og det er da jeg undres: Er det noen som ikke har skjønt konseptet med sortering og papirsøppeldunker? Eller er det noen som rett og slett bare «gir faen»?

Inntil de nye miljøstasjonene kommer smører jeg meg med en god dose tålmodighet og fortsetter jobben som søppelpoliti i nabolaget, så får jeg heller være den sure, litt rare søppelkjærringa som kommer med pekefingeren i ny og ne.

 

 

Back To Top