fbpx
skip to Main Content
Foto: Colurbox

Heljeprat: Ta vare på minnene

Har du også minner som bare støver ned i digitalt format?

Jeg kan fremdeles huske kriblingen i magen hver gang mamma tok frem kameraet. Vi rettet oss litt ekstra opp i ryggen og smilte enda litt bredere. Jeg husker enda spenningen hver gang filmrullen var tom og de fulle rullene ble sendt i posten til fremkalling. Etter noen ukers ventetid samlet hele familien seg i spenning for å se resultatet.

Nøye valgt
Samlet i sofaen gikk bildene på rundgang mens vi både pratet og lo. Hvem var det som hadde blunket denne gangen? Hvor mange nye grimaser hadde min lillebror klart å lage til min mors store frustrasjon? Deretter bestemte vi hvilke bilder som fikk lov til å inn i albumet. Var bildene ekstra fine ble en bilderamme nøye valgt ut og hedersplassen på veggen fikk enda et nytt minne i samlingen.

Slik er det dessverre ikke lenger. I dag har digitalkameraet overtatt for fotorullen og nøye planlegging er byttet ut med Snapchat. Istedet for å henge opp bildene i stua så poster vi det på facebookveggen eller Instagram. Vi høster inn noen «likes» før bildet drukner i statusoppdateringer og halvkleine visdomsord. De som ikke er fine nok blir brutalt slettet.

Rett sted
Personlig er jeg nok over gjennomsnittet glad i fotografering og du ser meg sjeldent uten en eller annet form for kamera. Med årene har jeg skaffet meg profesjonelt utstyr og jeg har ikke lenger tall på hvor mange ganger jeg har knipset – og slettet et bilde. Jeg elsker magien i å fange et øyeblikk og etterbehandlingen i Photoshop.

Noen av bildene jeg tar er nøye planlagt. Andre er et resultat av å være på rett sted til rett tid. Det er langt fra alle som er teknisk gode, men de forteller alle en historie, et minne og en opplevelse.

Arvet
Uansett hvor fornøyd jeg har blitt med et bilde de siste årene så har alle dessverre havnet på en ekstern hardisk. Noen få av dem er delt på sosiale medier, men de fleste er knipset og gjemt vekk. Når jeg tenker på det så er det egentlig en ganske skummel tanke. Forsvinner Facebook – eller hardisken – da forsvinner også alle bildene. Alle minnene.

Grunnen til at denne tanken slo meg er at jeg for kort tid siden arvet noen album fra min kjære bestemor. For noen dager siden satt jeg meg ned for å bla gjennom disse, og minner fra en svunnet tid dukket opp umiddelbart. Jeg hadde virkelig glemt hvordan et fotoalbum kan trigge minner, og det ble noen fine timer der i sofaen.

Gjem dem
Denne opplevelsen fikk meg til å innse at mine egne bilder, alle minnene jeg har av familien min, av dyrene mine, av opplevelser med venner, også fortjener noe mer enn å ligge gjemt vekk i digitalt format i en gjemt mappe. Et ordtak av ukjent opphav sier: «Noen ganger vet du ikke verdien av et øyeblikk – før øyeblikket blir et minne». Et kamera kan hjelpe deg med å fange det øyeblikket slik at du ved en senere anledning kan hente det frem igjen.

Ta vare på øyeblikket – fang det, men ikke gjem det bort. Nå skal jeg fremkalle bilder.

Back To Top