fbpx
skip to Main Content
Foto: Colourbox

HELJEPRAT: Parkering til skamme

Utvidede parkeringsavgifter er som å sparke en mann som ligger nede. Er det sånn vi vil at byen vår skal bli behandla?

I januar ble parkeringsavgiftene utvida til klokka 20 på ukedager og klokka 18 på lørdager i sentrum. Parkeringssituasjonen i Arendal sentrum har satt sinnene i kok både hos brukere av sentrum og byens drivere.

Rømmer
Også jeg blir ganske forbanna når jeg tenker på alle de som til en hver tid jobber for et levende sentrum, og i stedet for å få ros og anerkjennelse for den jobben de gjør heller får døra smelt i trynet av byens folkevalgte politikere. Det føles som ren sabotasje fra kommunens side, og de gjør det vanskelig å forsvare sentrumsdrift. Politikerne møter seg selv i døra ved å kreve mer betaling fra dem som vil bruke sentrum etter arbeidstid, samtidig som de roper høyt om verdien av et levende sentrum.
Kafeer, butikker, lag og foreninger som driver virksomhet i sentrum, også etter klokka fire, får et kjempeproblem. Noen snakker allerede om å flytte ut av sentrum. Et godt eksempel er Kulturstua i Friholmsgaten. De valgte å selge lokalene i sentrum og heller flytte til Grasåsen der det er gratis parkering. Styreleder Leif Gerhard (Liffe) Andersen har fortalt at en av årsakene til at de valgte å flytte var parkeringskostnadene. Når Granerevyen eller Arendal musikkteater øver er det noen ganger opp mot 70 mennesker til stede på øvelsene, og hvis alle betaler 50 kroner i parkering, som det koster i løpet av tiden de øver mellom klokka 16 og 20, blir det til sammen 3500 kroner på én øvelse. Per måned blir det 14 000 kroner, og hvis vi skal tenke ett helt år, hvor de kanskje øver i åtte måneder, blir det tilsammen 112 000 kroner. Det er mye penger! For en person som er på øvelse hver uke vil det koste 1 600 i rene parkeringsutgifter.

Rift om plassene
Alle arendalitter eier byen! Selv de som bare bruker den på 17. mai. Kommunen, politikere, Arendal by as og sentrums­drivere skal forvalte byen vår på best mulig måte. Men i stedet for å bidra til at folk får lyst til å bruke byen, skjer det motsatte, folk rømmer ut av byen. Vedtaket om utvidelse av parkeringsavgiftene bidrar til at sentrumsutvikling og vekst settes langt tilbake.
Selv bor jeg sentrumsnært med mulighet for gratis parkering på Strømsbuveien, enn så lenge. Aldri har det vært større rift om parkeringsplassene der etter klokka 16. Folk som skal til byen velger å parkere der hvor det er gratis, selvom de må gå de minuttene det tar ned til sentrum.
Jeg har snakka med folk som sier at de har mista motivasjon til å benytte seg av byens ­fasiliteter på grunn av parkerings­avgiftene. Ikke på grunn av de kronene de må betale ekstra for å parkere i bygatene, men på grunn av prinsippet. Jeg kjenner folk som har ukentlige klubbmøter i sentrum, som nå er på jakt etter nye lokaler utenfor bybildet.
Folk blir sure og gidder ikke å parkere i byen når det er gratis parkering på alle kjøpesentra utenfor bykjernen.

Ingen skam å snu
Vi ønsker oss et levende sentrum, et sentrum vi kan være glade i og stolte av å bruke. Det er mange by-patrioter, og jeg er en av dem. Jeg velger bevisst å handle i sentrum fordi jeg ønsker at butikkene skal bestå, og jeg digger at så mange bidrar til å skape liv i sentrum. Vi har gründerkonseptet Torvgata 7, Lilandgården, Doga-prosjektet og en byplanlegger som drømmer om å skape et levende miljø i kombinasjon med liv i gatene og byhandel. Vi arrangerer vinterfestival, byfestival, secondhand-festival, musikkfestivaler, bondens marked, byvandring, pop-up konserter, vin­festival og en rekke andre arrangementer i sentrum, nettopp for å trekke folk inn til byen.

Det legges store stein til byrden for alle de som kontinuerlig jobber for å opprettholde en god og fremtidsrettet byutvikling. Parkeringsavgiftene fører til dårlig omdømme og nedsnakking av byen vår, det kan vi ikke være bekjent av. Nå er det på tide at politikerne tar byen på alvor.

Det er ingen skam å snu!

 

Back To Top