fbpx
skip to Main Content
Illustrasjonsfoto: Coulorbox

HELJEPRAT: Den daglige dødsfrykten

For noen uker siden ble en ung mann begravet, en sorgfull familie sitter igjen. Det gjør også familien til ei ung kvinne som måtte gi tapt for rusen tidligere i høst.linda_heljeprat-1

Arendal er kjent for å være en av de verste byene når det gjelder rus, og ligger i tillegg høyt på overdosetoppen som en av ni kommuner i landet med høyest overdosetall.

Den sorgen som rammer de pårørende når noen i familien er avhengig av narkotika er bunnløs. Redselen for å miste en sønn, datter, mor, far eller et søsken forsterkes og kan fort bli virkelighet.

Brutalt
I Arendal er det mange pårørende som daglig bekymrer seg, ikke minst for den fryktede telefonen fra presten eller politiet, med beskjed om at nå er det over, og at den du elsker har måttet gi tapt for rushelvetet og istedet blitt en del av overdosestatistikken. For mange er det et vanskelig tema å snakke om. Skammen og maktesløsheten tar overhånd og det er mye tabu rundt det å ha en rusavhengig i familien. En narkoman sees ofte på som den aller laveste i samfunnet, nederst på rangstigen, og det er lett å tenke at det skyldes en dårlig oppvekst. Ja, mange har en tung bagasje å bære med vonde opplevelser i kofferten, mens andre har vokst opp i trygge gode rammer med nok kjærlighet og omsorg.  Med dagens tilgjengelighet til illegale rusmidler er det lett for den eventyrlystne å teste ut virkningen av det forbudte. For de fleste går det antakeligvis bra, de blir ikke hekta, men for mange kan utfallet bli fatalt. Den uskyldige testingen kan føre til avhengighet, en tilstand som det er vanskelig å komme bort fra. Plutselig sitter du der med sprøyta i armen, og du kan bli en del av den mørke statistikken. Høres det brutalt ut? Det er dessverre virkeligheten, og den er brutal!

Byen vår
Vi liker å kalle byen vår for kulturbyen, musikkbyen, miljøbyen, seilskutebyen, feriebyen og andre positive ladet kjælenavn. Dessverre kan vi også skilte oss med den negative tittelen «rusbyen». Ifølge politiets forebyggende enhet er rusmisbruk økende blant unge mennesker, og de er bekymret for utviklingen. Narkotikaavsnittet forteller om mange og store beslag av ulovlige stoffer, og hjelpeapparatet rundt misbrukerne fortviler over manglede oppfølging og behandlingsmuligheter. Men hva er det som gjør at akkurat Arendal er så utsatt? Hvorfor er det så mange med rusproblemer her? Henger det sammen med dårlig levekår og høy arbeidsledighet eller er det tilfeldighetene som råder? Og hvor ble det av de 3,8 millioner kronene som kommunen mottok fra regjeringen til rusarbeid i fjor?

Nesespray kan redde liv
I Arendal finnes det et overdoseteam som tilbyr oppfølging av personer som har overlevd en eller flere overdoser. Ifølge prosjektleder Berit Bulien Jørgensen har personer som har overlevd en overdose høyere risiko for å oppleve overdose igjen.  I Arendals Tidende 18. oktober kunne du lese om en nesespray som skal bekjempe overdoser. Med stoffet Nalokson i nesesprayformat skal vanlige folk kunne redde liv. Nesesprayen har blitt testet i Oslo, og har hittil reddet livet til cirka 300 mennesker. Etter nyttår starter utdelingen av middelet i Arendal slik at brukerne selv, pårørende eller andre skal kunne gi denne ved behov. I forrige ukes AT-Helg kunne du også lese om Laila Tjønnvåg som har viet livet sitt til å hjelpe rusmisbrukere i Arendal. Hun mener blant annet at flere tvangsinnleggelser kunne reddet flere liv.

Vi har ingen å miste
Som nærmeste pårørende til en eks-rusavhengig har jeg selv vært mentalt innstilt på å planlegge begravelse. Jeg var heldig og slapp å bestille kiste og velge salmer, men alt for mange pårørende opplever å sitte igjen med sorgen og spørsmålene. Det er for sent å gjøre noe for dem som er borte, men hva med alle dem som fortsatt kan reddes? Samfunnet må satse på økte ressurser for å forebygge, behandle og gi ettervern og i tillegg øke kunnskapsnivået om rusavhengighet. Husk at alle har vært uskyldige barn. Vi har ingen å miste!

Back To Top