fbpx
skip to Main Content
Arkivfoto: Canal Street 2014.

Heljeprat: Lykken er å være frivillig

Det er kun fem dager igjen til årets Canal Street. Festivalen som engasjerer hundrevis av arendalitter i fire dager til ende.  linda_heljeprat

 Som den engasjerte journalisten jeg er ser jeg hvert år fram mot sommer i Arendal, med alt den har å by på. Den siste uka i juli tar jeg derimot av meg journalisthatten for å hoppe inn i rollen som engasjert frivillig for Canal Street.

Frivillig slit
Frivilligheten rundt festivallivet er stor uansett om det er Canal Street, Hovefestival, Skral eller vinterfestival.  Hundrevis av personer stiller seg til rådighet for å bidra til at festivalene skal fungere på beste måte. De frivillige er ansiktet utad, de smiler og yter den beste service du kan få. De svetter og sliter, løper, bygger scener og skjenker litervis med halvlitere. Likevel smiler de, likevel kommer de tilbake år etter år. Hva er greia liksom?

Festivalrus
Samhold er stikkordet. Noen bryr seg ikke et døyt om musikken en gang, de er med på grunn av samholdet som blir til når alle er i samme festivalrus. Selv har jeg vært med som frivillig i over ti år, husker ikke nøyaktig hvilket år jeg begynte. Hvert år gleder jeg meg like mye og hvert år avskriver jeg familie, venner, jobb og alle som ikke har noe med festivalen å gjøre. I fire dager er jeg i festivalrus, i fire dager jobber jeg fra morgenen til sent på natt. Fire dager og fem netter med minimalt søvn og ikke minst fire dager med opplevelser man deler med andre frivillige i samme festivalmodus. Plutselig er alle som har på seg frivillig-tskjorter bestevenner der alle kjenner alle. Vi snakker med hverandre selv om vi aldri har sett hverandre, vi hjelper hverandre og vi smiler til hverandre i hetens kamp. Vi går på de samme konsertene og danser i takt til musikken, enten vi liker den eller ei, fordi vi er i samme flokk.

Frivillighet i Norge
Det er ikke bare festivalene som får nyte godt av frivillige ildsjeler. Ifølge «Frivillighet Norge» gjør over halvparten av voksne mennesker en frivillig innsats i lag og foreninger. Det er registrert cirka ti millioner medlemskap, som igjen vil si at gjennomsnittsnordmannen er medlem av mer enn to lag og foreninger. Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er verdiskapningen i frivillig sektor intet mindre enn hele 128 milliarder kroner i året. Likevel viser trenden at de store ideologiske folkebevegelsene stagnerer og går tilbake samtidig som statlige organer og kommuner har økt fokus på frivilligheten.

Soler meg i glansen
Om fem dager overlater jeg frivillig journalistblokka til mine kollegaer. Jeg skal ta på meg årets frivillig-tskjorte og nyte festivallivet. Jeg skal få med meg konserter i felleskap med hundrevis av frivillige medsammensvorne. Jeg skal nyte samholdet, gleden og felleskapet til langt ut i de sene nattetimer og sole meg i glansen av å være en del av festivalen i frivillighetens navn.

Back To Top