fbpx
skip to Main Content
Foto: Colurbox

Heljeprat: Hjelp meg da for f…..!

-Dere kan takke dere selv for at dere ikke får hjelp!

Responsen jeg fikk da jeg klagde over nordMENNS manglende hjelpsomhet overfor kvinner i nød var ikke akkurat den jeg hadde tenkt meg.

Birthe Hegerlund Runde skriver heljepraten i Arendals Tidende.

Overlesset Ikea-tralle
Jeg fortalte om mitt siste besøk på Ikea. Der jeg manøvrerte den blytunge og overlessede handlevognen full av skap, hyller, lys og servietter gjennom parkeringsplassen og bort til bilen.
– Og så satt det en fyr i bilen rett ved siden av og studerte hvordan jeg jobbet for å finne en løsning på å få skjøvet de tunge skapene inn i bilen helt alene, uten at han rullet ned vinduet og spurte om jeg trengte hjelp en gang. Det virket nesten som han koste seg med å se hvordan jeg strevde. Jeg skjønner hvorfor vi ikke har et norsk ord for gentleman!

Blir sure
Han jeg prater med, la oss ikke navngi ham av frykt for represalier fra kvinnesaksforkjempere, ler litt oppgitt, før han sier:
– Det er jo fordi vi ofte får til svar fra dere om vi ikke tror at dere er sterke nok til å klare det selv. Det er ikke så lett å spørre når du er redd for å bli svar skyldig. Noen damer tar det personlig og blir sure når vi spør om de trenger hjelp. Akkurat som gamle damer på bussen ikke synes de er gamle nok til å få plassen din når du reiser deg. Da reiser du deg kanskje ikke neste gang i redsel for å fornærme en som kanskje ikke kjører med honnørbillett en gang.

– Ja… det er vel noe i det..

Selvhjulpne
Jeg innrømmer å ta litt skyld der. Når en mann holder oppe døra for meg, blir jeg litt forvirret. Jeg er ikke vant til det. Men det er jo hyggelig likevel. Selv om likestillingsforkjemperen sitter på skuldra mi og hvisker inn i øret mitt at jeg skal åpne døra selv. Hvorfor er vi så redde for litt høflighet? Er vi så opptatt av å vise verden at vi er selvhjulpne at vi takker nei til en hyggelig gest? Her må vi skjerpe oss litt.

Vi må hjelpe hverandre. Om det er menn som hjelper damer, damer som hjelper menn, unge som hjelper gamle eller gamle som hjelper unge. Uansett bør det ikke være vanskelig å stille det helt enkle spørsmålet til en fremmed på gata: ”Trenger du hjelp?”. Og husk for all del å svare ja om noen spør deg om det. Et nei tar bort lysten til å spørre neste gang. Og da kan det være du som står der på parkeringsplassen på Ikea med en tiltaksløs tilskuer i bilen ved siden av.

Back To Top