fbpx
skip to Main Content

HELJEPRAT: Folkerepublikken Skandinavia

linda_heljepratI løpet av denne våren har kommunesammenslåing ført til store debatter, ikke bare her i Arendal, men i hele landet. Nå har hotellkongen Petter Stordalen kastet seg inn i debatten, i stort format.

Mens kommunenorge krangler og forhandler om velferdsgoder eller mangel på dem ved eller hvis de slår seg sammen, slår hotellkongen Petter Stordalen på den største tromma. I et intervju med den svenske avisen Göteborgsposten 18. mai foreslår han likegodt å spleise Norge, Danmark og Sverige til et stort rike.

Tenk hvis…
Ifølge den svenske avisen elsker Stordalen sitt land, men drømmer om en nordisk stornasjon sammen med blant annet Sverige. «Tenk hvilket fantastisk land vi hadde blitt sammen» uttalte Stordalen til avisen. Mens denne journalisten hoderistende leste artikkelen dagen etter at hele Norge feiret nasjonaldagen, snek det seg samtidig inn en tanke. For tenk hvis… tenk om… hvilket land vi hadde blitt?

Map of Sweden filled with flagNytt fotballag
La oss gjøre et tankespinn. Med våre tre nordiske land kan vi danne en helt ny union –  «Folkerepublikken Skandinavia». Vi er allerede et flerkulturelt samfunn i alle de tre nordiske landa, det har vi forsont oss med. Vi reiser fritt mellom grensene, vi handler billig mat i Sverige og det er deilig å være norsk i Danmark. Med ny union kan vi for eksempel  lage et helt nytt «landslag» i fotball der vi tar med oss toppene fra hvert land der vi endelig kan hevde oss i VM. Se for deg Zlaton, Martin Ødegård, Joshua King, Søderlund, Schmeichel og Simon Kjær på samme lag, og for å være på den sikre siden kan vi jo kjøpe Messi og Ronaldo.  Som trener kan vi få Arne Scheie, ingen har vel bedre peiling enn ham. Eller se for deg Melodi Grand Prix. I en union med tre land sikrer vi oss garantert en plass i finalen. Arendalsuka kan slå seg sammen med den svenske Almedalsveckan der vi får dobbelt så store debatter, politikere, kjendisbesøk og oppslag. For å velge kongehus kan vi for eksempel lage en innbyggerundersøkelse for å avgjøre hvem som skal sitte på tronen, eller for enkelthetsskyld lage et «kongeidol» der seerne bestemmer hvilken konge eller dronning som ryker ut. Nasjonalsangen der vi synger «Ja vi elsker dette landet» byttes om til «Ja vi elsker du gamla du fria det er er yndig land».

Ja vi elsker dette landet
Til den svenske avisa sier Stordalen at med Sveriges ti millioner innbyggere og Norge og Danmark med tilsammen ti millioner kunne vi blitt en stornasjon på 20 millioner, noe han mener hadde vært enda bedre enten det handler om å selge biler, fly eller innovasjon. Tanken til Stordalen handler om «business». For nordmenn er dette en helt absurd og ikke minst totalt urealistisk tanke.  Vi er nasjonalister på vår hals, og ingen feirer nasjonaldagen slik vi gjør når vi stolt vaier med våre norske flagg på 17. mai og med stolthet synger «Ja vi elsker dette landet, som det stiger fram».  Kongeriket Norge med kongens motto: Alt for Norge – henger høyt hos den jevne nordmann, og det skal det fortsatt gjøre.

 

Back To Top