fbpx
skip to Main Content
Colourbox

Heljeprat: Der kom lyset på

Jeg skal snakke om været. Et så klisjéfylt og overfladisk tema som likevel opptar de fleste.

For nå har våren kommet. Vi er i mars. Småfuglene kvitrer i trærne og sola varmer! Det betyr at det bare er tre måneder til sjøsetting av båt og grillsesongstart. Været altså. Når du bor i Norge er været langt fra et overfladisk tema. Det er eksistensielt.

Birthe Hegerlund Runde skriver heljepraten i Arendals Tidende.

Deppa av mangel på lys
Mørketiden her i landet er lang. D-vitaminlageret vi bygget opp i fjor sommer, er på det siste nå. Vi trenger ny dose energi. Forskere har ikke noe eksakt svar på hvorfor noen føler seg ekstra nedfor og trøtte om vinteren. Men lyset har en stor rolle her. Mangel på lys er hovedårsaken til vinterdepresjon. Lys regulerer døgnrytmen og påvirker kroppens biologiske klokke, som bestemmer når du skal sove eller være våken. Når dagene er kortere og mørketimene lengre, påvirker det kropp og sinn.

Dette skjer med meg
Det lysømfintlige hormonet melatonin er relatert til søvn og spiller en viktig rolle i reguleringen av døgnrytmen. Hjernen skiller ut melatonin om natta, og under de lengre vinternettene skilles det ut enda mer melatonin. Økt produksjon av melatonin kan forstyrre døgnrytmen og gjøre oss mer trøtte.

Signalstoffet serotonin finnes naturlig i hjernen og bidrar til å sende nerveimpulser mellom nervecellene. Serotonin er kjent for å påvirke menneskets stemningsleie. Når dagslys går gjennom øynene og treffer netthinnen, stimuleres produksjonen av serotonin. Produksjonen blir betydelig mindre om vinteren når det er mørkt store deler av døgnet.

Lysforholdene påvirker altså produksjonen av både melatonin og serotonin. Fraværet av sollys kan utløse depresjonslignende følelser og trøtthet. Bra å vite at slappheten har en forklaring. Men nå kommer bedre tider.

Lykkefølelse
Jeg liker egentlig vinteren også, altså. Så lenge det er snø. Ski og aking på hvitt snødekke, eller en ishockeykamp på skøytebanen, frigjør også endorfiner. Eller en frisk båttur til Torungen med rødvin og isbading. Vinteren krever at du gjør en egeninnsats for å sprite opp livet. Men om våren, når du må begynne å myse igjen, og solvarmen kjennes i ansiktet, da trenger du ikke gjøre så mye mer for å få lykkefølelsen enn å vende kroppen mot sola.

Solstrålene frigjør endorfiner i kroppen vår. Lys øker signalstoffer i hjernen som gjør oss glade, motiverte og aktive, samtidig som vi blir avslappet. Våren gjør oss fra slappe til kjappe. Heldigvis for det, for våren er også den tiden av året der alt skal ordnes. Båten skal pusses, hagen skal ordnes og gjerdet males. Men det er ingen stress så lenge sola skinner. Vi orker alt. Til og med en snøperiode til i mars, med innesnødde biler og høye brøytekanter – så lenge vi vet at det er vår.

Back To Top