fbpx
skip to Main Content
Colourbox foto

Heljeprat: Jeg ber deg – senk farten

Hesten har fire bein, en stor egenvilje og et solid fluktinstinkt. Vær så snill å gjør turen langs veien så trygg som mulig. Ikke bare for hest og rytter, men også for deg selv som bilist.

Så lenge jeg kan huske så har jeg elsket hester. Et av mine første minner er at jeg sto å ivrig pekte på en hest som gresset fredelig ute på et jorde. Med årene har ikke fascinasjonen for disse store dyrene minsket, tvert i mot så blir den sterkere for hvert eneste år som går. Siden jeg fikk sitte på en hest for første gang har noe av det gøyeste med ridningen vært å ri i naturen. Dessverre har en rekke uheldige hendelser med bilister ført til at jeg tar turen stadig sjeldnere. Alt for mange i miljøet kan fortelle om tilsvarende opplevelser – i varierende alvorlighetsgrad.

Panikk
Altfor mange ganger har jeg, venner eller bekjente ridd langs en vei for å komme oss ut i naturen. Hesten er i følge veitrafikkloven et kjøretøy og vi må derfor ri på samme side av veien som bilene. Det er heller ikke alle plasser vi har lov til å ri langs gang og sykkelstier – nettopp fordi vi er regnet som kjøretøy. De fleste bilister sakker ned når de ser oss og kjører forbi oss med god avstand. Så har du dem som du gjerne hører lenge før du ser dem. Som kommer i et altfor høyt tempo. I det de passerer ekvipasjen gasser de gjerne på og tuter. Heldigvis går det stort sett greit, men konsekvensen dersom hesten skulle få panikk kan være katastrofal.

Hesten er et fluktdyr. Den er programmert på den måten at den løper først og spør etterpå. I tillegg veier den fort 500 kilo og er på størrelse med en elg. Hesten har et reaksjonsmønster som noen ganger er fullstendig uforståelig for oss mennesker og en stor, bråkete bil kan virkelig skremme den. En redd hest tar ofte dumme avgjørelser og dumme avgjørelser får ofte veldig leie konsekvenser.

Unngår trafikk
Vet du hva konsekvensen av å få en diger hest gjennom frontruta er? Hva med rytteren som sitter oppå hesten idet bilisten treffer ekvipasjen i 80 kilometer i timen? For bare noen få år siden mistet to unge jenter livet i en trafikkulykke med hest. En tragisk hendelse som ingen noensinne får omgjort. I tiden etterpå merket vi at bilistene ble flinkere til å senke farten når de passerte hester langs veien. Nå virker det dessverre som om den tragiske ulykken glemt.

Hver gang dette temaet kommer opp kommer det alltid noen som mener at hesten ikke har noe i trafikken å gjøre. Jeg vil bare få opplyse om at mange av oss prøver å unngå trafikk så godt vi kan. Det er dessverre ikke alle som har en skog rett utenfor stalldøren, og mange har derfor ikke annet valg enn å bevege oss ut i trafikken på vei til naturen. 

Reduser risikoen
Det blir også argumentert med at vi må ha kontroll på hestene våre. Dette er jeg så klart helt enig i, men selv den tryggeste og mest veloppdragne hest kan bli skremt. Kanskje det ikke engang er deg som bilist hesten ble skremt av? En hest kan bli skremt av en plastpose som kommer flygende i vinden, en plutselig høy lyd eller en løs hund som kommer bjeffende. Dessverre er uforutsigbarheten med fluktdyr det eneste forutsigbare. Jeg opplevde en gang at en mann startet en motorsag rett ved siden av oss i det jeg red forbi, med hensikt i å skremme hesten min. Det var bare flaks at bilisten som befant seg rett bak meg allerede hadde senket farten betraktelig. Det gikk heldigvis bra – denne gangen også.

Den nevnte hesten over var så trafikksikker som en hest kan være. Den blunket ikke engang over biler, lastebiler eller bråkete traktorer som passerte ved siden av. Den skvatt imidlertid skikkelig av motorsagen og jeg skal love at når et halvt tonn med muskler får panikk så har du ikke mye du skulle ha sagt. Senker man farten når man kjører forbi reduserer man risikoen for at hesten skal bli skremt og man har bedre mulighet til å stoppe dersom noe skulle skje. Ville du kjørt i 80 kilometer i timen forbi en elg eller et lite barn på sykkel?

Takk
Jeg ber derfor deg som bilist om å være så snill og senke farten når du treffer på oss på tur. Det er ikke bare hesten og rytteren du setter i fare ved å ikke ta hensyn, men også deg selv og de du eventuelt har i bilen.

Jeg forstår veldig godt at det er frustrerende å treffe på oss om du har dårlig tid. De fleste av oss flytter oss ut av veien om vi har mulighet slik at du kan passere raskere. For hensynet skal gå begge veier! Det finnes også ryttere som bare turer på og ikke burde tatt med seg hestene sine ut i trafikken, men det får vi diskutere en annen gang.

Jeg vil også benytte anledningen til å takke alle dere som bremser ned og viser hensyn til oss. Vi setter veldig stor pris på dere.

Back To Top