fbpx
skip to Main Content
Illustrasjon: Colorbox/Arendals Tidende

Har de glemt forskjellen?

I elleve år har Donald Trump vært på amerikanske TV-skjermer med «The Apprentice». Forstår velgerne hans at presidentvalget handler om noe helt annet?

«Vi får de politikerne vi fortjener» sier svigerfar.
Han og kona er på helgebesøk på Sørlandet og vi sitter og ser på NRKs dekning av det amerikanske valget. Kverulanten i meg er nødt til å plukke litt på kommentaren. For jeg har vel for søren ikke fortjent at mitt liv skal påvirkes av en under middels intelligent, arrogant, mannssjåvinistisk og rasistisk gamlis med hentesveis!

Voldsom dekning
De siste ukene har en del nordmenn sett seg lei på den voldsomme dekningen av det amerikanske valget. Audun Kjus Ahlin skrev i en kronikk på NRK Ytring i oktober at oppmerksomheten rundt primærvalgene og trivialitetene rundt politikken tar fokus bort fra det som er viktig. Han har kanskje rett. Kommentaren fra mange av dem jeg har pratet med har vært at nå får det være nok, vi bryr oss ikke.

Illustrasjon: Colorbox/Arendals Tidende
Illustrasjon: Colorbox/Arendals Tidende

Vel, det burde vi. Resultatet av den amerikanske valgkampen er at USA får ny president og en ny regjering. Norge og USA er allierte i dag, men Trump er ikke klar på hvordan han ser på et samarbeid. Han mener dessuten usikkerhet er en viktig faktor i utenrikspolitikken, og er langt tydelig på hvordan han mener USAs rolle i NATO bør være i fremtiden. I tillegg kan norsk eksport til USA komme til å lide under den proteksjonistiske økonomien Trump ønsker seg, og hvordan en eventuell seier vil påvirke aksjemarkedene er vanskelig å si.

Måpende nordmenn
Vi nordmenn har ingen mulighet til å påvirke utfallet av det amerikanske valget, og de fleste av oss blir nærmest stående på sidelinjen og måpe når vi ser at det til tirsdag faktisk skal stemmes over hvorvidt Donald Trump skal bli USAs neste president. Vi river oss i håret og lurer på hvor fornuften ble av.

En kollega av meg gav her om dagen en forklaring jeg ikke har hørt før.
– De har sett for mye på TV. Jeg tror ikke de skjønner forskjellen på virkelighet og reality-TV, sier han.
Jeg tror kanskje han er inne på noe. Vi elsker å se skandalevideoene av «The Donald» som kaller Condoleezza Rice for bitch, er nedlatende mot en kvinnelig programleder, forteller at han kan ta for seg av de kvinnene han vil fordi han er kjendis eller påstår at valgdebatter er rigget fordi Hillary Clinton alltid har et motsvar til hans kommentarer.

Redaktør Grete Husebø skriver ukas heljeprat i Arendals Tidende.
Redaktør Grete Husebø skriver ukas heljeprat i Arendals Tidende.

God TV
Donald Trump har adoptert begrepet «The Scilent Majority» eller «Det tause flertallet» som Richard Nixon brukte om å betegne sin velgermasse. Det tause flertallet defineres som den store andelen av befolkningen som ikke deltar i den offentlige debatten. Forskjellen fra nåtiden og Nixons 60-tall er naturligvis at det tause flertallet i dag har tilgang til sosiale medier, og reality-show. Og det er ikke vanskelig å knytte paralleller.

Dersom presidentvalget var «The real housewives of Beverly Hills» eller «Keeping up with the Kardashians» kunne det nok blitt god TV, men Donald Trump konkurrerer om å forvalte mer enn restylane og foundation. Donald Trump har vært på amerikanske TV-skjermer med «The Apprentice» i elleve år. Har velgergruppen hans forstått at det nå handler om noe helt annet?

Back To Top