fbpx
skip to Main Content
Illustrasjon: Colorbox

Gjorde Jesus vin til fasade eller var det vann til vin?

Påska står for tur og deler av nasjonen gjør seg klar for påskens moderne budskap: premium-biler av beste sort, vinflasker noen hak over nivået «alt går i grisen» og på-døra-levert-tapas som tygges av nyblekede tenner i hyggelige venne- og familielag på hytten. Hvorfor ikke leie et millionglis før påskeferien? Det er høytid for å fjonge opp fasadene.

For de som kan sin bibelhistorie vet godt hva det vil si «å danse rundt gullkalven». Det er jo påske og på en del lærerværelser er det sikkert mange stressede pedagoger som bare må få banket inn budskapet gjennom et kort «påske for dummies-opplegg». Foreldrene kan jo fort finne på å spørre fremtidens Tesla-eiere om hva påsken er for noe greier. Da kan det være greit at klimastreikeren kan svare greit for seg.
Hvis lærerne ikke har gjort jobben sin, kan man heller prøve og å tolke budskapet ut fra avisenes mange påskebilag. En avis med respekt for seg selv, har alltid et gult tema i disse dager – gjerne med en prest som intervjuobjekt eller kronikør. Der står det ofte en grei forklaring, som tabloid kan beskrives som «det er noe med at Jesus døde og sånn». Alle vet jo hva påskens budskap er – og dermed den direkte årsaken til at litt for mange velger å reise til fjells, for å feire miraklet for to tusen år siden. Det virker bare som om rødvinsflaskene har gjort noe med hukommelsen vår.

Trendy bibelbelte
For ca. ti år siden startet en oppsiktsvekkende trend på Sørlandet. For de som snakker om hytte på inn- og utpust, er det et kjent fenomen det jeg humrer litt over i hverdagen.
Jeg kjenner ikke opphavet, men ideen om å leie et millionglis for å pusse opp fasaden før påskeferien er altså et underkommunisert påskefenomen i landsdelen. Det foregår omtrent slik: Man tar den vesle SUV’en sin – for eksempel en enkel Mitsubishi Outlander eller noe så folkelig som en Volkswagen Tiguan, kjører den til et tenkt utleieselskap i en tenkt sørlandsby for deretter å parkere den forsiktig på utsiden. Gud forby riper i lakken mens påsken drikkes og fasaderes inn. Deretter mottar man – eller leier om man vil – for eksempel, et tenkt eksempel – uten å være fordomsfull: en noe lavtliggende, klima-subsidiert Tesla eller en høy Audi Q7 med klimavennlig diesel under skiboksen. Forøvrig eksempler på flotte biler med ryggekamera, så langrennsløperne i kondomdress ikke skal få en leid million over leggene mens de nyter påskebudskapet i skiløypene mellom hyttene.

Quiz-forslag
Jeg har derfor forslag til en alternativ påske-quiz til alle som ferdes i fjellstrøkene. Ta deg en mosjonstur rundt om i de store hyttefeltene. For å tilfredsstille statistikkens lover kan Hovden være et faglig sted å starte årets quiz på. Du gjør slik:

1. Finn frem nettsiden til Statens Vegvesen. Husk å bruke SWAP-avtalen til Telenor, så du har den siste Iphonen lett tilgjengelig.
2. Ta for deg et betydelig antall millionglis
3. Skriv inn registreringsnummeret
4. Finn bileieren.
5. Før statistikk

Uten at jeg skal forbeholde meg ryktet som en god quiz-er, vil jeg anta at flere av eierne er bilutleie-selskap. Da vil stå det Avis eller Europcar på siden, tenker du? Å, neida. Jeg vil gjerne se en leid bryllupskjole med firmanavnet lett synlig på bagasjeluka. Bilutleie-firmaer er jo ikke født på Jesu tid. De legger selvsagt til rette for at gullkalv-konseptet ikke har riper eller påtrengende firmalogoer i fasaden. En kjøpt fasade kan ikke være synlig. Den skal bare nytes.
Selv har jeg aldri forstått hvor skiene plasseres i en Tesla. Det er for øvrig et stalltips på en litt mindre påske-quiz. Svar mottas gjerne på mail.

Så da har jeg gjort mitt for at påskestemningen skal nå nye høyder også i 2019. Selv skal jeg nyte noen flasker med selvbrygget øl. Det er kanskje fasade det også. Eller var det misunnelse. Det er godt avisene kommer med en «påske for dummies» snart. Så jeg ikke tråkker på feil pedal jeg heller, men pokker heller: Det er jo påske!

Og: Ha kontroll på hvor skiene dine mosjonerer mellom hyttene. En ripe i lakken kan bli en dyr affære. Men du har kanskje forsikret deg mot idioti også? God dans og god påske.

Back To Top