fbpx
skip to Main Content

Fengslende arbeidsdag…

Jeg har vært i fengsel! Jeg har sett cellene og snakket med kriminelle. For meg var det en spennende dag på jobb, for dem er det virkeligheten. 

linda_heljeprat-1

Virkeligheten er tøff for mange. Jeg er absolutt for fengselsstraff bak lukkede dører, som jeg mener er på sin plass når du blir dømt for noe du har gjort galt, samtidig forstår jeg at det er en tøff hverdag der inne.

«Isolat»
Bak de lukkede dørene i Arendal fengsel har fangene det ganske greit, men om du tror at de lever i luksus og sus og dus, da tar du feil. I min fantasi så jeg for meg enkle forhold, celler uten TV, et hull i gulvet som toalett og servering av mat gjennom en luke i døra. Jeg har nok sett litt for mye på film. Men, det er likevel ikke så lang fra sannheten. For om du oppfører deg dumt, så kommer du faktisk ned i en ekstra sikret celle der forholdene er akkurat slik som beskrevet ovenfor. For dere som har sett på TV-serien «Prison Break» og «Orange is the new black», kan du sammenligne høysikkerhetscellene i Arendal med isolatcellene i fengselsseriene, mørkt og kaldt. De som derimot oppfører seg pent får bo på et rom med vindu, seng og TV, og for å beskrive hvordan disse rommene ser ut, kan vi sammenligne dem med et typisk enkelt gutterom.

Ensomhet
Gutta i fengslet har en stram timeplan, ingen får lov til å sløve seg gjennom dagen. De må opp tidlig, spise frokost og så gå på jobb eller skole i fengslet. På ettermiddagen får de en times lufting, deretter har de anledning til å oppholde seg i et fellesrom inntil de blir låst inne på cellene klokka ni på kvelden. De innsatte sitter inne for ulik kriminalitet. Noen har lange dommer på over ti år, mens andre har kortere dommer – og noen sitter i varetekt. Her finner vi alt fra vinningsforbrytere, drapsmenn, voldtektsforbrytere og narkotikakriminalitet. Da jeg var i fengslet snakket jeg med innsatte som var dømt for både vold og narkotika, helt vanlige mennesker som var lett å like, og som viste oppriktig glede over å få besøk av noen andre enn advokater og fengselsbetjenter. Noen av dem hadde gått inn og ut av fengslet gjennom hele livet, andre var der for første gang. De fortalte om ensomhet, skam og frykt for fremtiden.

Kroken på døra
Arendal fengsel huser i dag 32 innsatte, sju av plassene er varetekt, men om ikke lenge skrives Arendal fengsel inn i historiebøkene når det skal bygges nytt fengsel i Froland. Tilsammen 300 plasser skal fordeles, og hvor den største avdelingen  som da blir Sørlandets største fengsel med cirka 190 plasser skal ligge, avgjøres trolig 7. desember.  Om alt går etter planen til ordføreren i Froland, fylkes- og lokale politikerne skal den største avdelingen ligge i Froland. Det betyr mange nye kjærkomne statlige arbeidsplasser i vår region. I Arendals Tidende i 5. oktober kunne du lese at regjeringen har gitt satt av 50 millioner kroner til bygging av de to fengslene. Nå gjenstår det bare å se fordelingen mellom Mandal og Froland, og fremdriften av byggingen som trolig skal starte i 2017.
Etter min dag i Arendal fengsel er jeg en erfaring rikere, og jeg kan slå fast at det ikke er noe å trakte etter, det er slettes ikke noe hotell. Det eneste fornuftige er å holde seg på den lovlydige siden av gitteret. Med dette ønskes alle en «fengslende» helg!

Back To Top