fbpx
skip to Main Content
Foto: Colorubox

Heljeprat:

Båndtvang – Følger du den?

Finn frem kobbelet – nå skal Fido være i bånd.

Som lykkelig hundeeier til to nydelige hunder så er det få ting som gjør meg gladere enn å leke med hundene mine. En av favorittaktivitetene våre er å gå lange turer i skogen hvor glefsene får vimse fritt. 1. april ble det derimot nok en gang innført båndtvang. Nå er kobbelet funnet frem og «Diva» og «Hermann» må bare finne seg i og gå i bånd frem til 20. august.

Superkondis
Når det bober over av energi og hundene kikker opp på meg med bedende øyne så skal jeg være den første til å innrømme at det er veldig fristende å koble av båndet. Bare litt. La dem få løpe og utforske og leke uten meg heseblesende på slep. For god kondis skal jeg ikke skryte på at jeg har – der jeg tramper på slep etter dem i litt for trange joggesko.

På turene våre treffer vi ofte på andre hunder med eiere heseblesende etter. De aller fleste virker til å være flinke til å respektere båndtvangen, men stadig vekk opplever vi at det kommer en hund mot oss i full galopp med en eier løpende etter som roper på hunden av full hals etterfulgt av «Han er veldig snill altså! Vil bare leke!».

Dyrevelferd
Jeg har innimellom diskusjoner med andre hundeeiere om hvorvidt de holder sine «hjertebarn» i bånd denne perioden eller ikke. Et av argumentene som ofte går igjen for hvorfor man til tross for båndtvangen slipper den firbeinte løs er dyrevelferdsloven. Ifølge denne er dyreholder er ansvarlig for å la dyret utøve naturlig atferd. For hundens del betyr dette blant annet at hunden skal få tid til å gjøre hundeting som å løpe fritt, utforske og strekke på pelsen i fri fart. Når hunden er dømt til å være i bånd, forsvarlig innesperret eller innestengt i flere måneder så hindrer dette et ansvarlig hundehold.

Jeg ser argumentet. Spesielt når hundene mine kikker opp på meg med de store øynene sine. «Kan vi ikke løpe litt? Bare litt?» sier de og trekker litt i båndet på hundemåten sin. Så kommer jeg på at det ikke er for moroskyld at vi nok en gang har gått inn i en periode med «Fido» under kontroll. Båndtvangen er først og fremst for å forhindre at kjæledeggene våre forstyrrer eller skader dyr ute i naturen. Vi har jo alle sett de stygge bildene av hunder som har tatt rådyr, sauer og andre dyr. Vi leser historiene om hundene som har jaktet føll på beitet, jaget lam og skadet fugler og annet vilt. Dessverre.

Hundeting
«Dette ville aldri min hund gjort, jeg har kontroll» sier du. Vel, det samme sier jeg. Helt til den dagen jeg ikke har kontroll lenger. I mine øyne har jeg stålkontroll på mine «pelsbarn». De er også verdens snilleste og ville ikke engang tatt en flue. Så kommer jeg på hvor lett det er å se seg blind på sine egne. Jeg aner faktisk ikke hvordan mine hunder vil reagere om de plutselig treffer på en rådyrkalv. Selv om de kommer på innkalling til vanlig, vil de komme på innkalling den dagen de har fått teften på noe mye mer spennende enn meg?

Hunden styres av instinkter og den vet ikke alltid forskjellen på rett og galt. Et av argumentene for å ha den løse er jo nettopp for å la den få gjøre hundetingene sine. Vel, en av hundetingene for mange hunder er å jakte. I rest my case.

Hundepark
Det er heller ikke til å stikke under en stol at det finnes mange der ute som ikke setter like pris på hundene våre som det vi gjør. Jeg treffer innimellom på noen av dem når jeg er ute på tur og de forteller at de setter enormt pris på båndtvangen. Noen er redde, noen er allergiske, mens andre er bare ikke veldig glad i få ufrivillig selskap av en fremmed, løs hund på turen sin. Jeg skal innrømme at det kommer noen gloser fra meg også der jeg prøver å balansere mine to hunder som gledesstrålende prøver å leke med den nye «vennen» som plutselig kom rasende ut av skogen uten en eier på slep. Jeg merker jeg gruer meg til den dagen den muligens ikke er en «venn».

Selv om båndtvangen er slitsom både for meg og hundene mine så beholder jeg kobbelet på. Det ville vært forferdelig trist om mine hunder plutselig sto ansvarlig for å ha skadet eller drept en dyrebaby. Det finnes nok av andre måter å aktivisere hundene på, man må bare være litt mer kreativ. Heldigvis finnes det hundeparker hvor hundene mine kan få løpe fritt hele året. Tror jeg skal putte hundene mine i bilen og ta meg en tur til en av dem i morgen.

Back To Top