Annonse:
FORSKERE: I Strømsbuåsen Barnehage Tas Det På Alvor At Arendal Er En Realfagskommune. Fra Venstre: Max Emil (5), Maja (5), Sarah-Marie (6), Enhetsleder Hilde Ljøstad Aasen, Pedagogisk Leder Ane Knutsen Og Johannes (6) I Full Gang Med Forskningen. Foto: Esben Holm Eskelund
FORSKERE: I Strømsbuåsen barnehage tas det på alvor at Arendal er en realfagskommune. Fra venstre: Max Emil (5), Maja (5), Sarah-Marie (6), enhetsleder Hilde Ljøstad Aasen, pedagogisk leder Ane Knutsen og Johannes (6) i full gang med forskningen. Foto: Esben Holm Eskelund

VIDEO: Klisser og griser for realfag

Strømsbuåsen barnehage tar kommunens realfagsatsting på alvor.

Både store og små forskere har sprunget ut i full blomst i Strømsbuåsen barnehage i Arendal. Etter at de ansatte forleden var på kurs på Vitensenteret Sørlandet har nysgjerrigheten på spørsmålene om «hva som skjer hvis» og «hvorfor er det sånn» blitt vekket skikkelig til live. Med enkle oppgaver de voksne først har lært på vitensenteret og billige remedier tilpasset barnehagebudsjettet, får både barn og voksne utløp for nysgjerrigheten sin i «Forskerbua». Den ble før jul isolert og satt i stand til et skikkelig laboratorium på barns premisser.

Nysgjerrige voksne

–Etter at Arendal ble realfagskommune i fjor, ønsker vi å bidra til at barna får kunnskap, bevissthet og erfaringer gjennom lek med ulike eksperimenter, sier enhetsleder Hilde Ljøstad Aasen i Stinta barnehageenhet.

ROSINER: Barna benyttet muligheten til å smake litt på forskningsrosinene. Foto: Esben Holm Eskelund

ROSINER: Barna benyttet muligheten til å smake litt på forskningsrosinene. Foto: Esben Holm Eskelund

Hun forteller at ansatteopplegget på Vitensenteret var veldig bra og at evalueringen fra de ansatte i etterkant bekreftet det. Barnehageenheten var den første i kommunen som deltok på opplæringen i praktisk realfag på senteret. Målet er å skape nysgjerrighet hos de voksne, som igjen barna skal få kunnskap ut av og det kan foregå enten i et faglig opplegg eller ute på tur.
–Det gjør at vi kan oppdage ting hele tiden der barna er, sier Aasen.

Enkle oppgaver
Solen varmer mellom trekronene. De fire førskolebarna, femåringene Max Emil og Maja og seksåringene Sarah-Marie og Johannes, har fått bli med enhetslederen og pedagogisk leder Ane Knutsen ut i bua på forskeroppdrag. En bakk med en blanding av maizenamel og vann forberedes til å lage klissete runde kuler og noe som ligner «rennende spaghetti» med. Det kan minne om fiskebollesaus med en dæsj karrikrydder i, men smaksløkene har neppe lyst å smake på massen.
–Det er både billig og enkelt, forklarer Knutsen.
Hun prøver å få med seg barna inn i laben og samle de rundt bordet. Det er ikke bare enkelt når massen i bakken er langt mer interessant,  men den må få litt tid på å godgjøre seg. Vel innenfor skal de gi liv til rosiner i kullsyreholdig vann og det ryktes om at en vulkan er på vei til utbrudd på bordet.
–Nå skal vi grise litt, sier Knutsen.

Se video (artikkelen fortsetter under videovinduet)

Deltar aktivt
Forventningene til vulkanen, eller en «natronbombe», som oppskriften på veggen forteller om, er høy blant førskolebarna. De sitter ikke stille og ser på, men deltar aktivt med å lage blandingen. Valget faller på blå konditorfarge, som blir grønn i møte med eddik. Forskerbrillene, viktig verneutstyr sitter på. Farge og eddik blandes, før selve utløsermekanismen, natronpulver, helles oppi av ivrige førskolehender. Reaksjonen kommer umiddelbart nedi det store røret. Væsken bobler og vokser og rett før vulkanutbruddet må de små forskerne kjøre på med ytterligere natronpulver. Da flommer det over og blåaktig lavaskum velter utover før det samler seg til en dam av eddik på bordet. Fryd!

VULKAN: Med vernebrillene på fikk barna den blå lavaen fra natronvulkanen til å flomme over. Foto: Esben Holm Eskelund

VULKAN: Med vernebrillene på fikk barna den blå lavaen fra natronvulkanen til å flomme over. Foto: Esben Holm Eskelund

Eksplosjoner og klissete ting er gøyest

Eksplosjoner
Sarah-Marie sier at hun synes det er bra at barna kan drive med forskning mens de er i barnehagen. Enhetslederen forteller at det siden opplegget startet opp i fjor har vært førskolebarna som har fått teste det ut, men at planen er at også de mindre barna etter hvert skal involveres i forskningsopplevelsen i barnehagen.

Flere av barna forteller at de har vært på Vitensenteret både med barnehagen og på egenhånd. Seksåringen Johannes er ikke i tvil om hva han synes er morsomst med forskning i barnehagen.
–Eksplosjoner og klissete ting er gøyest, sier han mens den seige massen drypper klissete ned i bakken fra fingrene.

REALFAGSKOMMUNEN ARENDAL
En av 34 kommuner som er valgt ut av Utdanningsdirektoratet.

Får faglig og økonomisk støtte ut 2016.

Kravet fra Utdanningsdirektoratet er at realfagskommunene skal ha helhetlig satsing på realfag i både barnhage og skole.

Kommunene må samarbeide med lokalt næringsliv og kompetansemiljøer.

Kilde: udir.no