Annonse:
Yvonne Hiis Og Lillan Anita Falch Fra Refugees Welcome To Aust-Agder. Foto: Jarle Kavli Jørgensen.
Yvonne Hiis og Lillan Anita Falch fra Refugees Welcome to Aust-Agder. Foto: Jarle Kavli Jørgensen.

– Behovet kommer til å være der i flere år fremover

Refugees welcome to Aust-Agder har nettopp startet opp sitt i fylket, men noen sluttdato er de langt fra å sette.

I slutten av september arrangerte gruppa som arbeider for å ønske flyktninger velkommen til Aust-Agder Id-fest for flyktningene på Englegaard i Tvedestrand. 17. oktober ønsker de på nytt å mobilisere lokalbefolkningen for å samle inn så vel som å treffe og snakke med menneskene som kommer til Arendal fra krigsrammede områder. Vi treffer to av damene som jobber på dugnad i aksjonsgruppa på No9 kaffe- og platebar hvor det hele skal gå av stabelen.

Velkomstarbeid
Lill Falch og Yvonne Hiis er studenter på kveldstid. Og godt er det, for de siste ukene har flere timer daglig gått med til å organisere Aust-Agders lokalutgave av den landsdekkende organisasjonen og Facebookgruppa Refugees Welcome to Norway. Gruppa består av nær 100 000 personer som tar til orde for å gi menneskene som søker tilflukt fra krig, i Norge, en varm og respektfull velkomst.

Fase to i gang
En tidlig høstmorgen er de to i full gang med å organisere det de kaller fase to i arbeidet med å integrere og inkludere flyktningene.

– Fase en var på en måte å kartlegge alle behov og komme i gang i gruppa. Vi måtte fordele oppgaver og bestemme hvem som skal ta tak i hva, forteller Falch.

Gruppa har så langt kommet i gang med en frivilligbanken i samarbeid med Arendal kommune, og de har fått tilgang til et kontor på Kilden frem til jul.

– Frivilligbanken kommer til å bli veldig viktig fremover, sier Falch.

Her har Falch fått god hjelp fra Trude Bollman Pedersen som ikke er til stede denne morgenen.

Hiis på sin side har ikke vært like involvert i fase en, i fase to er det derimot full fres også for henne.

– Jeg er litt inni en boks om dagen, for det er jeg som planlegger arrangementet 17. oktober. Vi tenker å holde på hele dagen og jeg håper det kan bli et skikkelig familiearrangement for store og små, vertfall på dagtid, smiler hun.

De frivillige er nå på jakt etter lokale krefter som kan bidra til å gjøre dagen spennende for store og små, Musikere, underholdere av andre slag og folk som kan hjelpe til med alt fra matsmaking til leker og karnevalsminke oppfordres til å melde seg. I tillegg til at gruppa låner caféens lokaler, vil de også åpne dørene inn til Grids gallerilokaler ved siden av.

Beredskapen for flyktningene som kommer til landet har ikke vært bra nok.

Langsiktig jobb
Flyktningkrisen som velter innover Europa er overveldende og enorm. Kortsiktige tiltak som asylmottaket på Hove er satt i gang for å ta imot de første menneskene som kommer til Norge. Noen langsiktig plan for arbeidet er imidlertid ikke på plass. Falch og Hiis mener det vil være behov for deres arbeid i flere år fremover.

– Beredskapen for flyktningene som kommer til landet har ikke vært bra nok. Det må jeg kunne si selv om aksjonsgruppa ønsker å være politisk uavhengig, sier Falch.

Velkomstgruppa arbeider i tillegg til flyktninger, også med å involvere og integrere innvandrere som allerede er bosatt i kommuner. Her mener de samarbeid mellom mottak, kommuner og andre aktører vil bli særlig viktig. Før jul satser de på å ha etablert frivilligbanker i alle kommunene i Aust-Agder.

Overveldende
Falch forteller at arbeidet med den frivillige organisasjonen så langt har vært svært krevende, men svært givende.

– Jeg kom tilfeldigvis over denne gruppa på nettet, og siden jeg er student har jeg en del tid å bidra med. Da var seks til syv tusen mennesker som var involvert og jeg ante ikke at det skulle bli så stort som nå, forteller hun.

– Vi to treffer hverandre for andre gang nå, jeg er nettopp kommet i gang og for min del må jeg tenke på arrangementet nå. Så får jeg ta det derfra, legger Hiis til.

Den frivillige dama forteller om unge mennesker som savner både småsøsken og foreldrefigurer, og som raskt knytter seg til de trygge menneskene de møter.

– Da vi arrangerte fest på Englegaard sammen med innvandrerrådet i Tvedestrand møtte damer med innvandrerbakgrunn opp og lagde mat fra guttenes hjemland, du skulle sett øynene på dem da de så disse damene og maten, sier Falch og forteller at opplevelsene fra festkvelden fortsatt sitter hardt i henne.

 Behovet er kjærlighet fra mennesker

Trenger faddere
Aksjonsgruppa får stadig henvendelser fra lokale som ønsker å bidra med å gi bort klær og sko. Det er imidlertid ikke det som er mangelvare ifølge de to damene.

– Behovet er kjærlighet fra mennesker, sier Hiis.

Nå etterlyser de to damene og resten av gruppa mennesker som kan bidra til å få flyktningene til å føle seg velkommen i Norge, i Aust-Agder og i Arendal. Personene som melder seg må fremlegge politiattest.

– De første møtene skal skje på mottaket så de får tid til å bli trygge på hverandre, forklarer Falch.

Deretter er tanken at støttepersonene skal bidra til at flyktningene får ekstra trening i praktisere norsk, får kommet i aktivitet, får bekjentskaper og blir involvert i nærmiljøet. Damene forteller at faddere i alle aldre har meldt seg.

– Vi har fått en del meldinger fra barn og unge som rett og slett ønsker å være venner, smiler Falch.

Sorry. No data so far.