Annonse:
NYLANSERING: Gaute Christian Molaug Og Yngve Schulstad Kristensen Er Godt Fornøyd Med Den Nye Kunnskapsportalen. Foto: Nina Dorthea Terjesen
NYLANSERING: Gaute Christian Molaug og Yngve Schulstad Kristensen er godt fornøyd med den nye kunnskapsportalen. Foto: Nina Dorthea Terjesen

Prisbelønnet utstilling med ny kunnskapsportal

Ønsket om å synliggjøre skjulte historieskatter ved Aust-Agder museum og arkiv har resultert i en ny, og forbedret, kunnskapsportal. 

Nettsiden som springer ut fra utstillingen «Avtrykk – fra middelalderbrev til digital mørketid», som ble åpnet ved KUBEN i juni 2015, ble lansert på den internasjonale arkivdagen, 9. juni. Utstillingen ble nylig tildelt formidlingsprisen under det norske arkivmøtet i konkurranse med blant annet Riksarkivet, Statsarkivet i Bergen og KUBENs egen blogg «Oselias kokebok». Nå er også utstillingsfilmen nominert til beste arkivfilm under den internasjonale arkivfestivalen SPA Film Festival i Seoul i september.

Skjulte historieskatter
KUBEN oppbevarer millioner av dokumenter, både fra offentlige og private arkiv. Arkivar Gaute Christian Molaug forteller at de menneskelige avtrykkene i form av tekst, tegning, kart og foto stammer fra hele fylket og spenner seg over flere tidsaldre.

– Hvert avtrykk har en opprinnelse, hvert avtrykk inngår i en større sammenheng og hvert avtrykk har en historie å fortelle. Avtrykkene stammer fra ulike tidsperioder og forteller forskjellige historier. Felles for avtrykkene er at de beskriver fortidens Aust-Agder, sier Molaug.

Sammen med arkivar Yngve Schulstad Kristensen håper han at nettsiden vil synliggjøre avtrykkene som finnes i KUBENs arkivmagasiner og dermed skape en interesse for et allment publikum.

– Vi ønsker at folk i Agder skal få øyene opp for de fantastiske skjulte historieskattene som ligger i arkivmagasinene og som er tilgjengelige i lesesalen her på KUBEN, fortsetter Molaug.

NYLANSERING: Gaute Christian Molaug og Yngve Schulstad Kristensen er godt fornøyd med den nye kunnskapsportalen. Foto: Nina Dorthea Terjesen

NYLANSERING: Gaute Christian Molaug og Yngve Schulstad Kristensen er godt fornøyd med den nye kunnskapsportalen. Foto: Nina Dorthea Terjesen

Forenklet navigasjonsevne
Per i dag inneholder den nettbaserte kunnskapsbasen nærmere 100 innlegg. Hver uke lastes nye historier og nye dokumenter opp. Årlig øker databasen med rundt 50 innlegg.

– Vi prøver å være aktuelle og sette dokumentene inn i aktuelle hendelser, enten det er i nyhetsbildet eller ved spesielle merkedager. For eksempel da Grimstad feiret 200 års-jubileum nå nylig lastet vi opp bilder fra da byen feiret 100 år, sier Kristensen og legger til at KUBEN har hatt mye fokus på brukervennlighet og forenklet navigasjonsevne for brukeren på den nye nettsiden.

– Alle avtrykkene er «tagget» slik at man kan navigere basert på tema, geografi eller tidsepoke, sier Kristensen.

– Hvert innlegg har fire elementer hvor hvert avtrykk følges av tre tekstavsnitt. Det første avsnittet setter dokumentet i et historisk perspektiv. Neste avsnitt forteller om aktøren, eller skaperen, av dokumentet, og det siste avsnittet forteller litt om arkivet som dokumentet stammer fra, forteller Molaug.

Da krigen stod for døren
Politifullmektig Nils Onsrud sitt notat til Jonas Pedersen, som var fylkesmann i Aust-Agder da krigen stod for døren, er et av dokumentene i samlingen. Brevet forteller om handlingsforløpet da det tyske troppetransportskipet «Rio de Janeiro» ble senket utenfor Lillesand 8. April 1940. Notatet stammer fra arkivene etter Lillesand formannskap og var inntil i fjor ukjent for mange.

– Notatet viser korrespondansen mellom Onsrud og fylkesmannen hvor Onsrud forklarer situasjonen og hvor det kommer frem hvordan Onsrud gjorde byen klar til krig ved å sende elevene ved husmorskolen hjem og innkvartere beboerne på gamlehjemmet. Avtrykket forteller to historier, både om dramatikken rundt situasjonen, men også om hvordan den kommunale forvaltningen og hvordan Onsrud, som ikke hadde penger i egen gasje, måtte jobbe som vanlig selv om det oppsto en krisesituasjon. Det er ganske spesielt, sier Molaug.

SKJULT SKATT: Arkivarer Yngve Schulstad Kristensen og Gaute Christian Mohaug viser frem dagboken etter Hans Johan Johnsen fra Tromøya, som er en av de skjulte historieskattene som har blitt gjort tilgjengelig for et allment publikum på avtrykk.no. Foto: Nina Dorthea Terjesen

SKJULT SKATT: Arkivarer Yngve Schulstad Kristensen og Gaute Christian Molaug viser frem dagboken etter Hans Johan Johnsen fra Tromøya, som er en av de skjulte historieskattene som har blitt gjort tilgjengelig for et allment publikum på avtrykk.no. Foto: Nina Dorthea Terjesen

Slåss med kjempepingvin
Et annet avtrykk som har skapt interesse er dagboken etter Hans Johan Johnsen. Tromøyværingen mønstret på «Southern Cross» under lederskap av den norske polarhelten Carsten Borchgrevink for å finne den magnetiske sydpol og var trolig den første sørlendingen på Antarktis.

– Johnsen, som var fra Tromøya, begynte å skrive ned sine opplevelser fra den dagen han reiste fra Arendal og frem til han returnerte to år senere. KUBEN har skannet alle sidene i dagboken og forteller blant annet om en slåsskamp med en kjempepingvin, forteller Kristensen.

– Ikke bare er det interessant lesning på grunn av hva han opplevde, men han var virkelig god til å skildre, legger Molaug til.

Flere av de menneskelige avtrykkene danner dessuten bakgrunn for nettsidens kategori «dypdykk». Dette er lengre artikler knyttet til dokumentene i kunnskapsportalen og museets arkiver.

Sorry. No data so far.